Annons

Anela Murguz: Små förskolor som den i Nordtorp behövs

Det är synd att det som är bäst för barnen inte alltid är lönsamt.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 februari 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
24 barn måste flyttas när Nordtorps förskola läggs ner.
24 barn måste flyttas när Nordtorps förskola läggs ner.Foto: Johan Valkonen

Få kan ha missat de upprörda känslorna efter beskedet att Nordtorps förskola utanför Sandared läggs ned. Skälet är att lokalerna varit bristfälliga under en lång tid. Att rusta upp förskolan är inte ett alternativ då det enligt förskolenämndens ordförande Andreas Ekström (S) skulle vara för kostsamt.

Det har inte bitit på de som primärt berörs av förskolenämndens beslut; föräldrarna och pedagogerna på förskolan. Även oppositionspartierna M, KD och SD är kritiska till beslutet och ifrågasätter bland annat om upprustningen hade blivit så dyr att det motiverar en nedläggning av förskolan.
 Detta uppvaknande från oppositionens sida har dock kommit sent med tanke på att förskolenämnden tidigare varit enig om planerna på att eventuellt avveckla förskolan.

Annons

Det har inte hindrat Kristdemokraterna från att ta varje tillfälle i akt att kritisera beslutet. Föga förvånande, med tanke på partiets profil i stort som rimmar väl med att värna om barns trygghet. I en debattartikel i BT skriver företrädare för partiet att det finns ett uttalat mål i kommunen att ersätta små förskolor med större förskolor som rymmer flera avdelningar.

Det är förvisso en beklaglig utveckling.

 För Kristdemokraternas kommunalråd Niklas Arvidsson har rätt i att det bör finnas både stora och små förskolor, och att det ska vara upp till föräldrarna att välja vad som passar dem bäst. Men det är också uppseendeväckande att oppositionen vaknar i frågan först när det visar sig finnas ett stort engagemang för att bevara Nordtorps förskola.

”Det är logiskt att anta att större lokaler med plats för fler barn ökar risken för större barngrupper.”

Det är just storleken på förskolan som gör frågan så brännhet. Den sticker ut med sina två avdelningar och 35 barn. Frågan om små förskolors framtid i Borås är dock inte ny. Redan för snart sex år sedan skrev jag en artikel om de rödgrönas ambitioner att bygga större förskolor. 

Är det då storleken på själva förskolan som är fel? Givetvis inte. Det finns många fördelar med större förskolor, inte minst sett till utformningen av lokalerna. Liksom exempel på stora förskolor där barn, föräldrar och pedagoger trivs.

 Men det är den övergripande trenden som är oroväckande.

Det är logiskt att anta att större lokaler med plats för fler barn ökar risken för större barngrupper. Och det är till syvende och sist barngruppernas storlek som är avgörande. Stora barngrupper är varken optimalt för barn eller personal på en förskola. Dessutom är det inte svårt att se utvecklingen som en del av den effektiviseringshets som finns i hela samhället, men framför allt inom offentlig sektor.

Därmed inte sagt att kommuner ska fortsätta bedriva verksamheter som inte är lönsamma. Men det är bara att beklaga att lönsamheten många gånger väger tyngre än vad som är bäst för barnen. Att Nordtorps förskola läggs ned beror dessutom inte på själva förskoleverksamheten, utan att kommunen varit dåliga på att underhålla sina fastigheter.

Annons
Annons
Annons
Annons