unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sluta gödsla med regler

När ska landsbygdens företag och verksamheter sluta detaljstyras?
Fel, fel, fel! enligt utredaren.
Fel, fel, fel! enligt utredaren.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Vad som anses vara en rimlig reglering eller inte beror på vem som talar. Människorna som får ägna tid och pengar för att följa alla nya regler och bygga om sina hem och gårdar tycker vanligtvis att reglerna går för långt, är för generella och att lösningarna är för dyra.

De som förespråkar reglerna ser kanske inte mer än ett tekniskt problem som kräver en snabb lösning. Övergödningen i svenska vattendrag, sjöar och hav har varit en favoritfråga för miljörörelsen i decennier. Problemet kräver en lösning. Men ibland undrar man om utredarna funderat på hur enskilda djurägare kommer att påverkas.

Som Ester Hedin tidigare i veckan uppmärksammade i Barometern (29/7) har under våren en ny utredning i frågan gått på remiss. Den Statliga utredningen ”Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning” (SOU 2020:10) är vad man kan förvänta sig av en utredning skriven av miljöpartiveteraner och vattenforskare. De kan det tekniska effekterna av näringsämnen i vattensamlingar. Men de föreslagna regleringarna är närmast verklighetsfrämmande.

När remissinstanserna började läsa utredningen om övergödning var det inte förvånande att just de förslag som berörde hästgårdar väckte reaktioner. Antalet hästar per hektar föreslås begränsas till 2-3 stycken. Gödselstackar ska byggas om så att regnvatten inte riskerar ta med näring ut i naturen. Hästhagarna föreslås också inte få finnas längre än i tio år.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

För stora merparten av landets hästägare finns det dock ingen ekonomisk vinst i verksamheten. Hästar är för de flesta en hobby som både tar upp stora ytor och som kostar mycket tid och pengar.

quote
Men lösningen verkar bli kortsiktiga bidragsberoende projekt för att hålla marken brukad snarare än skapa rimliga förutsättningar för att driva riktig verksamhet på landsbygden.

Enligt en rapport från Högskolan Dalarna från 2018 omsätter hästnäringen cirka 72 miljarder kronor medräknat spridningseffekter och enligt SCB finns det 56 tusen hästar bara i Västra Götaland. I landet är antalet hästar fler än mjölkkor.

Behovet av betesmarker och öppna landskap för den biologiska mångfalden betonas ofta i debatten. Men lösningen verkar bli kortsiktiga bidragsberoende projekt för att hålla marken brukad snarare än skapa rimliga förutsättningar för att driva riktig verksamhet på landsbygden.

Kostnads- och regelbördan för gårdar i Sverige är redan orimlig. Om landsbygdens näringar ska kunna fortleva behöver reglerna bli färre, inte fler.

Med statliga utredningar händer det ibland att resultatet blir oanvändbart. Kanske något går att rädda. Men ansatsen behöver då vara att det inte ska förstöra livet för dem som reglerna påverkar.

Läs mer

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.