Annons

Skotten i Mazar–i–Sharif

Beskedet att två svenska officerare har dödats i Afghanistan och ytterligare en svensk soldat skadats är i första hand ett sorgens besked till de anhöriga. Så förklarade också ÖB Sverker Göranson att hans tankar nu går till de stupades och den skadades anhöriga.
Ledare • Publicerad 8 februari 2010

Snabba antaganden om vad det inträffade kommer att betyda för inställningen till den svenska insatsen riskerar att bli förhastade spekulationer – där det är frestande att dra starka politiska växlar på en för de berörda stor tragedi.

Dock finns åtminstone några angelägna saker som bör poängteras. För det första vikten av att den delegation som nu ska tillsättas kan utreda exakt vad som hände. För det andra att påminna om varför det är viktigt att Sverige är i Afghanistan, ett uppdrag sex av sju riksdagspartier står bakom.

Annons

Sedan tidigare är det dessvärre känt att det funnits stora brister i den utrustning de svenska soldaterna haft tillgång till. Trupperna har inte haft det stöd de borde ha haft och upprepade gånger har det pekats på situationer som varit farligare än de hade behövt vara med rätt utrustning och skydd.

Förbättringar har gjorts men i det svåra säkerhetsläge som råder i Afghanistan måste det var glasklart att de svenska trupperna har adekvat utrustning.

Den svenska insatsen i Afghanistan har ett brett politiskt stöd. Det är viktigt, ty uppgiften att bidra till ökad säkerhet och återuppbyggnad av det härjade landet är riskfylld, men nödvändig.

Att ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan är inte ett alternativ för ett land som vill bidra till en bättre framtid för denna utsatta nation.

Den svenska truppen behövs och förtjänar stor respekt för sina insatser.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons