Annons

Ska Kina komma undan med allt?

Det mest skrämmande med nyheten om den svenske bokförläggaren är inte att kinesiska myndigheter gripit honom på nytt, utan den arrogans inför omvärlden som formerna för gripandet demonstrerar.
Ledare • Publicerad 22 januari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
En bild från 3 januari i fjol då vänner och kolleger till Gui Minhai i Hongkong protesterade mot fängslandet.
En bild från 3 januari i fjol då vänner och kolleger till Gui Minhai i Hongkong protesterade mot fängslandet.Foto: Vincent Yu

Gui Minhai?

Annons

ja, Gui Minhai. Den 53-årige Hongkongbaserade författaren och förläggarens namn borde vara allmänt känt vid det här laget, snart två och ett halvt år efter att han kidnappades av kinesisk polis från semesterlägenheten i Thailand där han befann sig.

Drygt två år senare, 24 oktober i fjol, meddelade Kina att Minhai, som blev svenskt medborgare efter massakern på Himmelska fridens torg 1989, hade släppts ur fängelse efter en uppenbart fejkad anklagelseakt.

Men som vi skrivit tidigare har Minhai fortsatt hållits i en typ av husarrest i Kina. Därifrån har han fått ha kontakt med sin familj i Sverige via Skype. Nu är han, skriver New York Times reporter i Peking, åter arresterad. I lördags, under en tågresa från kuststaden Ningbo till svenska ambassaden i Peking för att där genomgå en medicinsk undersökning, dök plötsligt en större grupp civilklädda poliser och förde honom av tåget.

Gui Minhais dotter Angela som gjort ett starkt intryck när hon gjorde sitt radioprogram ”Sommar” i Sveriges Radio.
Gui Minhais dotter Angela som gjort ett starkt intryck när hon gjorde sitt radioprogram ”Sommar” i Sveriges Radio.Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Vittnen till gripandet blev två diplomater från det svenska generalkonsulatet i Shanghai.

När New York Times ställt frågor har kinesiska UD svarat att de inget vet, men enligt tidningen ska de till ambassaden ha hävdat att Minhai är misstänkt för att ha spridit hemlig information och att han träffat diplomaterna utan tillstånd.

Det är ett nytt Kina vi ser. Ett Kina som via sina allt längre tentakler vill bygga en enorm hamn i Lysekil. Som via andra tentakler köper stora innehav i Volvo och suktar över företag SKF. Som bygger kärnkraftverk i Storbritannien. Som vill bytta superjärnväg från Norge till Moskva. Som skickar örlogsfartyg genom Öresund.

Ett Kina som inte räds de diplomatiska svar som kan komma av att gripa en svensk bokförläggare inför ögonen på Margot Wallströms medarbetare.

28 juni i fjol signerades en avsiktsförklaring mellan kinesiska bilföretaget Geely, ägare av Volvo Cars och nu största enskilda ägare i AB Volvo, och Göteborgs stad en avsiktsförklaring om utökad verksamhet i Göteborg. Bakom Göteborgs Ann-Sofie Hermansson (S) står Geelys ordförande Li Shufu och Stefan Löfven.
28 juni i fjol signerades en avsiktsförklaring mellan kinesiska bilföretaget Geely, ägare av Volvo Cars och nu största enskilda ägare i AB Volvo, och Göteborgs stad en avsiktsförklaring om utökad verksamhet i Göteborg. Bakom Göteborgs Ann-Sofie Hermansson (S) står Geelys ordförande Li Shufu och Stefan Löfven.Foto: Maja Suslin/TT

Kinesiska miljarder i Sverige har ett pris. Hur många är yttrandefriheten värd? Vilken vokabulär väljer Stefan Löfven? Vad säger utrikesminister Margot Wallström, nu när hon kallat upp Kinas ambassadör Gui Congyou till UD? Bryr han sig?

Annons
Annons
Annons
Annons