Annons
Nyheter

Sjuka Sjuhärad kräver krismöte

Fördubblad sjukfrånvaro under fem år. Personal som protesterar när chefen vill gå till botten med problemet. Det är hög tid att hitta bättre balans mellan rätten att vara sjuk och det egna ansvaret för hälsan.
Publicerad 4 september 2015
Yogakändisen Rachel "Yoga girl" Bråthén är van att instruera tusentals utövare samtidigt. Varför inte bjuda in henne till Sjuhärad? Foto: JESSICA GOW / TT
Yogakändisen Rachel "Yoga girl" Bråthén är van att instruera tusentals utövare samtidigt. Varför inte bjuda in henne till Sjuhärad? Foto: JESSICA GOW / TT

Trädets position inom yogan ger bättre hållning, koncentration och framför allt balans.

Törs vi rekommendera ett träningspass för det offentliga Sjuhärad?

Annons

Här verkar nämligen råda brist på just balans. Som BT berättade i lördags har sjukfrånvaron i Sjuhärad fördubblats under de senaste fem åren. Bland kommunanställda är ökningen under samma period 150 procent. En god anledning att kalla till krismöte för kommunledningen.

Särskilt drabbad är kvinnodominerad verksamhet som förskola, fritids samt vård och omsorg. Inte sällan läggs hela skulden på arbetsgivaren. Och det kan så klart ligga något i beskrivningen om att intensiva, stojiga, arbetsmiljöer med små möjligheter för personalen att själva påverka arbetssituationen snabbare leder till exempelvis stressrelaterade sjukdomar. Att ledarskap och medarbetarinflytande inom kommunen har BT:s ledarsida sedan länge pekat på.

Inte minst de offentliganställda brukar efterfråga att arbetsgivaren tar sitt ansvar. Men när en av dem, Herrljunga kommun, gör just det går folk i taket i alla fall. Sveriges radio Sjuhärad berättade i går att kommunen kommer att kalla hemtjänstpersonal till ett samtal om de är sjuka mer än tre gånger under ett år. Detta för att ta reda på orsaken till sjukskrivningarna. Enligt socialchefen är syftet att se om kommunen som arbetsgivare kan hjälpa den anställde. Så tolkas inte satsningen från personalhåll, utan beskrivs som ett kränkande sätt att kontrollera de anställda.

Personalens känslor ska inte viftas bort. Det är klart att det känns jobbigt att kallas till chefen och prata om sin hälsa! Men ibland är livet lite obekvämt. Priset vi betalar för våra många rättigheter är vissa skyldigheter. I det här fallet handlar det dels om att vara ärlig om anledningen till ohälsan. Vem vet, om orsaken är arbetsmiljön leder det kanske till att arbetsgivaren ser över situationen. Det handlar även om det egna ansvaret att göra vårt bästa för att hålla oss så pass friska att vi kan arbeta.

Det finns exempel på företag som har dragit detta till sin spets. I det S-styrda Kalmar har det kommunalägda bolaget Kalmar vatten infört två obligatoriska träningstillfällen för sina anställda. Den som fuskar med träningen kan knappast räkna med stora löneökningar.

Kanske är det att gå för långt. Kropp och hälsa är känsliga saker och berör oss alla. Bara i år har samhällets allt tydligare hälsotrend hörts i debatten. Det kommer att synas på årets bokmässa som utökar sitt program inom hälsa och livsstil. Två aktuella författare som är skeptiska till utvecklingen är André Spicer och Carl Cederström som i våras kom ut med boken Wellnessyndromet (Tankekraft förlag). De skriver att det i allt större grad anses vara etiskt riktigt att bry sig om sin hälsa och sitt välbefinnande. Rökare och överviktiga diskrimineras, enligt författarna, och anses prestera sämre än sina vältränade, rökfria kollegor.

Om läkarens ganska hopplösa roll vid sjukskrivningar skriver Jan Lidhard, före detta sakkunnig på finansdepartementet, i Svenska Dagbladet. Enligt honom sjukskrivs patienter trots att problemen i många fall är familje- eller arbetslivsrelaterade. Lidhard har en poäng med att det inte alltid går att stanna hemma och vila sig i form. Ibland krävs egna initiativ.

Livsstilen i sig ska inte påverka karriären. Det ska däremot ansträngning och prestation. Den träningsovane som tar det stora steget in på gymmet eller ut i motionsspåret bör uppmuntras. Om den förbättrade hälsan även gör att han eller hon presterar bättre på jobbet är det rimligt att det syns i lönekuvertet.

Det är klart att det känns jobbigt att kallas till chefen och prata om sin hälsa! Men ibland är livet lite obekvämt. Priset vi betalar för våra många rättigheter är vissa skyldigheter.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons