Annons

Kajsa Kettil: Sent men välkommet uppvaknande av S om integrationen

Det är utmärkt att S har insett att en fungerande integration kräver politiska åtgärder. Men arbetet är redan inlett av den M-ledda regeringen.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 27 november 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vid en pressträff om Socialdemokraternas uppdaterade samhällsanalyser på måndagen presenterade utredaren Lawen Redar (S) sin rapport om partiets integrationspolitik. Från vänster: Amalia Rud Pedersen (S), Lawen Redar (S), Mattias Vepsä (S), Teresa Carvalho (S) och partisekreterare Tobias Baudin (S).
Vid en pressträff om Socialdemokraternas uppdaterade samhällsanalyser på måndagen presenterade utredaren Lawen Redar (S) sin rapport om partiets integrationspolitik. Från vänster: Amalia Rud Pedersen (S), Lawen Redar (S), Mattias Vepsä (S), Teresa Carvalho (S) och partisekreterare Tobias Baudin (S).Foto: Henrik Montgomery/TT

På måndagen släpptes Socialdemokraternas interna utredning om partiets invandrings- och integrationspolitik. Den är en svidande uppgörelse med framför allt hur integrationen har hanterats. Utredaren, partiets kulturpolitiska talesperson Lawen Redar, gör analysen att varken samhället eller Socialdemokraterna har tagit problemen på allvar. Hon pekar på språket som ett särskilt bekymmersamt område: ”Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen” säger hon i en intervju med Aftonbladet (27/11).

Det är i grunden klokt att rannsaka sig själv och erkänna sina misstag. Samtidigt går det inte att komma ifrån att det gynnar Socialdemokraterna att offentliggöra rapporten just nu. Taktiken inför valet 2026 tycks vara att ignorera Moderaterna och i stället framställa Sverigedemokraterna som Socialdemokraternas huvudmotståndare. I valet mellan Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD) (alternativt hans efterträdare om han avgår före valet) som statsministerkandidater görs bedömningen att många borgerligt sinnade väljare skulle föredra S.

Annons

Själva rapporten är dock intressant. Det ligger mycket i Lawen Redars slutsatser om Sveriges tillkortakommanden på integrationsområdet. De är värda att lyfta fram. Men tidpunkten, strax efter SD:s landsdagar, kommer anmärkningsvärt lägligt. Det var väntat att partiledaren skulle leverera förslag som leder till applåder från de egna leden och förfäran från övriga. Kontrasten till helgens SD-utspel om att bland annat riva moskéer får S ambitioner för integrationen att framstå som desto mer vettiga.

Dessutom kan det konstateras att rapporten har fått önskad effekt: För nu uppmärksammas främst SD och S. Den M-ledda regeringens politik hamnar därmed i skymundan. Det är synd, för sedan maktskiftet förra året har regeringspartierna återkommande påmint om betydelsen av både skyldigheter och rättigheter hos personer som invandrar till Sverige. De stannar inte vid att kritisera den förra regeringen för att ha varit för sen på integrationsbollen, de gör något åt situationen.

Det betyder inte att allt den M-ledda regeringen genomför är positivt; SD:s inflytande över åtgärder som syftar till att försvåra livet för människor med utländsk bakgrund ska inte underskattas. Hit hör exempelvis kravet att den som arbetskraftsinvandrar till Sverige måste tjäna 80 procent av en svensk medianlön. Förutom att det gör det omöjligt för många arbetsgivare och arbetstagare att hitta varandra kommer ett sådant upplägg att stöka till det på en arbetsmarknad som bygger på att parterna samarbetar och politiken håller sig på avstånd.

”De stannar inte vid att kritisera den förra regeringen för att ha varit för sen på integrationsbollen, de gör något åt situationen.”

Överlag är dock regeringen på rätt spår när det gäller integrationen: Nu genomförs exempelvis en satsning tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, för att få fler utrikesfödda kvinnor att arbeta. Vidare poängteras det att godkända prov i svenska och samhällskunskap ska vara en förutsättning för permanent uppehållstillstånd. Det sänder en signal att Sverige tror på nyanländas förmåga och räknar med att de kommer att anstränga sig för att bli en del av samhället, försörja sig själva och sin familj, betala skatt och även kunna ta del av vårt gemensamma, generösa välfärdssystem.

Under en pressträff i går sade utredaren Lawen Redar att ”vår slutsats är därmed att vi kommer att behöva göra samhällsinsatser och politiska insatser som vi tidigare inte har sett.”

Det är välkommet att Socialdemokraterna har kommit till insikt att detta är vägen framåt. Arbetet är dock redan inlett, av den regering som nu styr Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons