Annons

Sd och hotet mot Tranemos pensionärer

Nej, det blir ingen folkomröstning om flykting/invandrar-mottagningen i Tranemo. BT berättade på nyhetsplats att fullmäktige säger nej till till det medborgarförslaget från en sverigedemokrat.
Ledare • Publicerad 30 maj 2008

I Tranemo fick dessutom centerpartisten Elisabeth Peterssons tal om invandring och människors lika värde applåder av övriga ledamöter.

Därmed kan sd anteckna ytterligare ett nederlag i kampen om att på agendan få upp frågan om staket runt allt fler kommuner i Sverige. Och Tranemo kan gratulera sig självt till att ha fullmäktigeledamöter som står upp för ett öppet samhälle och avstår från att bjuda in till omröstning om vilka som är önskvärda och icke-önskvärda kommuninvånare.

Annons

Men förslaget återkommer, lovade sverigedemokraterna. Det var väntat. Enligt det kommunpolitiska program som sd antog i december ska partiet bli mer aktivt på kommunal nivå. På många håll har verksamheten varit låg, vilket till viss del förstås kan skyllas på att många ledamöter är oerfarna. Men partiet har också drabbats av avhopp.

”Det är viktigt för sd att synas i kommunpolitiken”, konstaterade partiledaren Jimmie Åkesson i en intervju i Svenska Dagbladet i höstas. ”Det är vårt enda skyltfönster mot väljarna.”

Det är också i det skyltfönstret många väljare möter debatten mellan sd och andra partier. Därför är det angeläget att övriga fullmäktigeledamöter är väl förberedda. Sd:s förslag förtjänar lika seriös behandling som förslag från andra partier. Att endast föraktfullt fnysa åt dem är också att förringa dem som röstat på partiet.

Men även om sverigedemokraterna har förslag om alltifrån nya övergångsställen till gratis bussresor för pensionärer, lyser den invandrarfientliga agendan igenom också i det kommunpolitiska programmet.

Till exempel just i Tranemo där man villl erbjuda gratis trygghetslarm till kommunens pensionärer därför att ”Genom den radikala invandringen till kommunen så kommer vi kanske att utsätta våra äldre för en mycket större hotbild i form av ökat våld...”.

Men det är inte bara invandrarfientligt. Det är okunnigt.

Ty pensionärer ska förstås tas väl om hand. När behoven av vård och omsorg ökar är det viktigt att kommunerna står väl rustade. Och det finns en hotbild som inte ska underskattas. Men hotet är inte att gatorna ska översvämmas av våldsamma invandrare som slår ner fredliga pensionärer på väg till torget för att köpa svenska jordgubbar.

Hotet är att vi inte har tillräckligt många invandrare som kommit hit och vill jobba i vård- och omsorgssektorn. Då kan det bli riktigt kärvt att vara pensionär, även i Tranemo.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons