Annons

Satsa på FBI, Svensson!

Polisen för en till synes hopplös kamp mot de kriminella nätverken.
Ledare • Publicerad 15 maj 2008

Trots förrförra årets satsningar från regeringen Persson och västsvenska polisens aktioner under operation Alcatraz expanderar de kriminella gängen ständigt, både i Västra Götaland och resten av södra och mellersta Sverige.

Enligt en artikel i DN (14/5) har motorcykelgängen Hells Angels och Bandidos och deras undergrupperingar femtio fästen i Sverige och deras verksamhet har fördubblats på fem år. Det innebär 500 medlemmar och supporters, lågt räknat. Alltså mer än 500 personer som inte bara medvetet valt ett liv utanför samhället utan som även kämpar mot samhällsstrukturen, och som därför utgör ett hot mot själva systemet.

Annons

Utpressning är den vanligaste inkomstkällan men mer och mer försöker gängen påverka domstolsväsende, politiker, myndigheter och media. De mer etablerade grupperna försöker på så sätt påverka makten och myndigheterna inifrån.

Pinfärske rikspolischefen Bengt Svensson har alltså en mycket tuff uppgift framför sig när han som första åtgärd säger att ”han ska ta ledningen mot den grova organiserade brottsligheten”. Just nu är det verkligen inte polisen som sitter i förarsätet. Svensson vill stärka Rikskriminalen och få mer resurser till bekämpning av den grova organiserade brottsligheten.

Justitieminister Beatrice Ask har vidare föreslagit särskilda aktionsgrupper vid åtta myndigheter och Rikskrim. Detta tillsammans med tätare samarbete mellan polisens länsmyndigheter låter som bra förslag men tyvärr tvekar Ask och Svensson inför ett svenskt FBI.

Vill man ha exempel på hur svårt det är för samhället att få bort mc-gängen är det bara att se på Borås och Svenljunga. På 1 maj ropade Svenljungapolitikern Stefan Karlsson (s) från talarstolen att han ville ha bort ”patrasket från kommunen” och syftade på Red Devils, en undergruppering till Hells Angels. Något som är lättare sagt än gjort. Kommunen har haft en eller annan mc-gruppering sedan början av 1980-talet.

Polisen i Borås har genom störningsverksamhet försökt fördriva Bandidos men de biter sig fast. För ett par veckor sedan kom klubben dessutom ett steg närmare fullvärdigt medlemskap. I värsta fall kommer alltså både Hells Angels och Bandidos finnas representerade på bara några mils avstånd om några år.

Det krävs breda åtgärder för att bryta utanförskapet som bildar rekryteringsunderlag för gängen. Förloras den kampen har polisen en mycket svår uppgift framför sig.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons