Annons

Samling mot extremism

Återigen har ett urskillningslöst terrordåd drabbat Frankrike och Europa. Återigen visar det sig också hur svårt det är att skydda sig mot ensamma, hjärntvättade gärningsmän.
Ledare • Publicerad 23 mars 2012

Seriemördaren Mohamed Merah hämtade sin inspiration långt utanför Frankrikes gränser, från krigföringen mot talibanerna i Afghanistan och israeliska soldaters påstådda attacker på palestinska barn. Han hade varit i kontakt med terrornätverk i Pakistan och Afghanistan men agerade på egen hand.

Man får hoppas att de franska presidentkandidaterna även fortsättningsvis undviker att plocka politiska poäng på morden på de tre judiska barnen, läraren och de arabisk-franska soldaterna. Responsen från den civiliserade världen på terrordåd måste alltid vara att uppnå samling och enighet mot extremismen.

Annons

Ropen på hämnd borde ha dämpats något när Mohamed Merah igår mötte döden vid polisens stormning. Men det hade trots allt varit bättre om han hade ställts inför rätta.

I extrema islamistiska kretsar kan han nu sälla sig till martyrernas skara. Offrens anhöriga får dessutom leva vidare utan någon sorts förklaring på det i grunden oförklarliga.

Det finns ett ständigt närvarande hot mot det öppna demokratiska samhället från all slags extremism. En del av planen från dem som vill kullkasta demokratin är att få staten att reagera med repression och oproportionerligt hårda straff. Att demokratin ska ”avslöja sig”. Vikten av att inte gå i den fällan och införa ett övervakningssamhälle går inte att nog understryka.

Det går inte att utesluta att ett liknande dåd skulle kunna inträffa i Sverige. Säkerhetspolisen menar att det finns ungefär 200 våldsbejakande islamister bosatta i landet. En del av dessa har liksom Mohamed Merah erfarenhet från utländska konfliktområden. De hämtar inspiration från extrem propaganda på nätet men politiker på alla nivåer har också ett ansvar för stämningsläget i samhället.

S-märkta kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalu har tidigare uttalat sig på ett sätt som fått negativa konsekvenser för den judiska minoriteten i landets tredje största stad.

När Reepalu i tidskriften Neo hävdar att sverigedemokrater infiltrerat den judiska församlingen i Malmö för att sprida hat mot muslimer bidrar det knappast till att gjuta olja på vågorna. Tvärtom.

Reepalu ångrade senare sitt uttalande, men timingen kunde med tanke på händelserna i Frankrike inte ha varit sämre.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons