Annons

Sahlin gör som Bohman

Mer glöd i försvaret av den egna politiken och bättre tryck i försöket att få Mona Sahlin att förklara vad hon vill i politiken. Den lyssnande statsministern var allt annat än passiv i årets första partiledardebatt.
Ledare • Publicerad 16 januari 2008
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det må vara ett mellanvalsår i politiken men sätter gårdagens debatt tonen kan vi förhoppningsvis se fram emot ett år där skillnaderna mellan alternativen klargörs.

Det kräver dock att Mona Sahlin förmår att skilja på lek och allvar. Hennes sätt att avspisa Reinfeldts försök att få besked om vad hon vill göra i politiken, hur och med vem, blev nästan pinsamt. Sahlin tyckte att frågorna kändes som en ”barnslig lek” som när hon var tolv och lekte ”sanning och kånka” i en mörk källare.

Annons

Men nu är Sahlin 50 år och det är ingen lek längre. Det är allvar och Sahlin borde snarast försöka baxa upp beskeden om s-politiken från den mörka källaren och visa upp dem i ljuset för väljarna.

När Sahlin sedan slog bort Reinfeldts inlägg om att vissa saker var de nog överens om, och sade att ”Moderaterna är socialdemokraternas fiende – nu och i framtiden”, då lät det som om hon läst och lärt av Gösta Bohman.

Den f.d. moderatledaren förklarade på 1980-talet att moderaterna aldrig skulle ha samma åsikt som socialdemokraterna. Om ”sossarna lägger sig exakt på vår ståndpunkt måste vi ändå försöka flytta oss” (Bohman, citerad av Ulf Adelsohn i dennes bok Partiledare Gedins 1987).

Under Reinfeldts ledning har dock moderaterna snarare närmat sig mitten och därmed minskat avståndet till socialdemokraterna. Det gav en valseger men nu är opinionssiffrorna dåliga. Inte konstigt att det i radions ekosändningar strax före debatten hördes moderatröster ute i landet som saknade tidigare moderata profilfrågor som försvaret och skolan.

Den senare frågan är dock fortfarande ett starkt kort för alliansen, alldeles särskilt sedan Jan Björklund också blivit en i partiledarkvartetten.

Han är oerhört skicklig i de debatterna men visade denna gång debattmusklerna även i frågor om jobben, kärnkraften och miljön. Klimatet fick annars förvånansvärt lite utrymme i debatten. Den frågan har ju den senaste tiden annars trängt undan det mesta på den politiska dagordningen. Men nu är det kanske dags för en ny fråga, möjligen blir den vårddebatt som Mona Sahlin drog igång vårens stora fråga i politiken.

Det är ett angeläget och vardagsnära ämne där det inte skadar med ödmjukhet från båda sidor. Senast förra veckan kom en internationell rankning som visade att Sverige halkar efter andra industrialiserade länder vad gäller tillgänglighet och effektivitet i vården.

Reinfeldt berömde sig av att ha tagit intryck av Clinton i politikens omdaning. Men med all respekt för USA, landets sjukvårdspolitik är ingen modell att stå efter.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons