Annons

S förlorar om apoteket

Avregleringen av apoteksmonopoplet är ett politiskt och ideologiskt genidrag.
Ledare • Publicerad 25 juli 2008

Idag är Sverige ett av de länder som har sämst tillgänglighet på mediciner i EU. Här går det över 10.000 invånare per apotek. I många sydeuropeiska länder är motsvarande antal bara några tusen. Norge som för en tid sedan avmonopoliserade har fått 5.000 fler försäljningsställen. De kan nu stoltsera med ett apotek per 8.000 invånare.

Reformen kommer med all sannolikhet att leda till kortare köer, lägre priser och generösare öppettider. Det ligger nämligen i konkurrensens natur att de som deltar i den pressas till förbättringar. Den amerikanske ekonomen och nobelpristagaren Milton Friedman har myntat en enkel lag:

Annons

”Allt, som produceras i offentlig regi, kostar dubbelt så mycket som om det hade producerats på en fri marknad.”

Det kanske inte ska tas för en naturlag, men inom ekonomin råder det knappast några tvivel om att resurser utnyttjas betydligt effektivare i konkurrens.

På så vis kan vi få mer för mindre.

Trots detta väljer socialdemokraterna att ta strid i frågan. Tidigare har Ylva Johansson, som är vårdpolitisk talesperson, hotat med att återförstatliga apoteken. I veckan gjorde hon en ny framstöt då hon gick ut och varnade för riskerna med en oligopolliknande situation på apoteksmarknaden. Så ser det nämligen ut på många håll i Europa.

Visst vore det synd om det blev så. Men det är ju ändå ett oerhört svagt argument för att vi ska fortsätta att tillämpa ett system som idag bara existerar på Kuba och i Nordkorea.

Faktum är ju att det i länderna som tjänar som skräckexempel till skillnad från många platser i Sverige finns apotek där man kan få hjälp på söndagar, nätter och helger. I de fruktansvärda oligopol-länderna är servicen bättre och köerna kortare eftersom det finns större anledning för två - tre konkurrerande företag att anstränga sig än för ett ensamt.

Man kan fråga sig om Ylva Johansson tycker att det vore vettigt att ersätta ”Pepsi” och ”Coke” med ”statens cola” för att två läskedrycker dominerar marknaden.

Att utmana alliansen ideologiskt och politiskt i denna fråga är en socialdemokratisk superblunder.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons