Annons

Ryssland bekänner färg

Krigsutbrottet liksom den fortsatta händelseutvecklingen i den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien är tragiskt men knappast oväntat.
Ledare • Publicerad 11 augusti 2008
Ryskt pansar och ryska helikoptrar förflyttar sig mot gränsen mellan Georgien och utbrytarrepubliken Abchazien. Ryssland försöker kuva den forna Sovjetstaten Georgien.
Ryskt pansar och ryska helikoptrar förflyttar sig mot gränsen mellan Georgien och utbrytarrepubliken Abchazien. Ryssland försöker kuva den forna Sovjetstaten Georgien.Foto: Vladimir Popov/Ap Photo

Spänningen har successivt byggts upp med ett allt hårdare tonfall både från Tbilisi och Moskva. Ryssland inledde en handelsbojkott mot Georgien år 2006. Importen av vin, frukt och mineralvatten stoppades vilket drabbade den redan bräckliga georgiska ekonomin mycket hårt. Ryssland har också försett ryskspråkiga i Sydossetien och Abchazien med ryska pass och de räknas därmed som ryska medborgare.

Det är mycket tydligt hur Moskva via utbrytarrepublikerna försökt försvaga centralmakten i Tbilisi. Georgiens president Michael Saakasjvili har å sin sida i skarpa ordalag talat om att återupprätta det georgiska territoriet. Men frågan är varför Saakasjvili valde att gå till anfall just nu. Trodde han verkligen att tandemparet Putin/Medvedev skulle sitta med armarna i kors och inte agera när ryska medborgare i en f.d. Sovjetstat miste livet?

Annons

Att de ryska attackerna nu riktar in sig på mål utanför Sydossetien kan inte tydas på annat sätt än att storebror vill sätta lillebror på plats. Georgien har varit en nagel i ögat ända sedan Sovjetunionens sammanbrott, men ännu mer sedan den nuvarande presidenten kom till makten efter rosornas revolution år 2003. Den USA-utbildade presidenten har mycket aktivt eftersträvat medlemskap både i EU och i Nato. Det har inte uppskattats av Moskva.

Med Rysslands växande armé och bättre ekonomi har behovet och förmågan av att hävda sig ökat. Nu ser man möjligheten att inte bara återta kontrollen över Sydossetien utan även att ytterligare försvaga en redan sönderfallande stat. Ett motiv kan rent av vara att försöka göra Saakasjvili så impopulär att han blir bortröstad. Till skillnad från Ryssland har ju Georgien ändå fria val.

Det troliga är att striderna kommer att avslutas inom kort. Ryssland förlorar både ekonomiskt och inte minst i internationellt anseende på att fortsätta bomba en annan europeisk stat, något man trodde tillhörde en svunnen tid.

Den ryska björnen har bekänt färg. Det vore ett generalfel om inte regeringen tog med det i sin säkerhetspolitiska analys.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons