Annons

Karin Karlsbro: Rör inte vår kompis, Kina

Nu måste den fria världen stärka relationerna till Taiwan och vara tydliga med att Kina ska hålla fingrarna borta från Taiwan.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 9 januari 2023
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under Xi Jinpings tid vid makten har hotet mot Taiwan trappats upp.
Under Xi Jinpings tid vid makten har hotet mot Taiwan trappats upp.Foto: Ju Peng

Under det kinesiska kommunistpartiets kongress i höstas förklarade Xi Jinping att våld inte kan uteslutas för att Taiwan ska bli en del av Kina – eller återförenas med Kina som de själva säger. Likheterna med Putins retorik kring Ukraina är slående.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europarlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Med facit i hand borde vi engagerat oss för Ukrainas sak långt tidigare och mycket tydligare. Europeiska unionens stöd till Ukraina för att hjälpa dem vinna kriget är viktigt, men en stor skada är redan skedd. Det bästa tillfället att stoppa ett krig är innan det har brutit ut.

Annons

Signaler som tydde på att Ryssland skulle invadera Ukraina kom långt innan det nuvarande kriget inleddes. Därför kan vi inte säga att vi inte visste. När nu Kina skickar liknande signaler om Taiwan får vi inte blunda. Vi måste se till att det som hände Ukraina 2022 inte händer Taiwan 2023.

Veckan innan julafton besökte jag Taiwan tillsammans med kollegor från Europaparlamentets handelsutskott. Taiwans huvudstad Taipei känns som en vänlig och fredlig plats, men på senare år har Taiwan kommit att beskrivas som en världens farligaste länder. Anledningen är hotet om en invasion från Kina.

Ledningen i Beijing har länge hävdat att ön tillhör Kina, och de kontinuerliga hoten har eskalerat sedan den amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök förra året. Militärövningar, kränkningar av luftrummet, cyberattacker och bojkott av taiwanesiska varor demonstrerar det hot om våld som Xi Jinping upprepat. Mönstret känns igen från Rysslands agerande mot Ukraina.

”Kinas syn på Taiwan som deras rättmätiga ägodel känns alltför väl igen från Rysslands syn på Ukraina.”
Karin Karlsbro

Vi fick också möjlighet att träffa Taiwans liberala president Ing-Wen Tsa, en toppolitiker med både närvaro och humor. Hennes bestämda uppfattning var att Pelosis besök bara gav Kina ännu en “ursäkt” att eskalera hoten. De hade agerat på samma vis oavsett. Att representanter från EU knyter närmare band till Taiwan är mycket uppskattat och vi välkomnades av presidenten och premiärministern, utrikesministern, parlamentets talman och representanter från civilsamhället och näringslivet. Omvärldens engagemang för Taiwan skickar ett tydligt budskap till Beijing om att lämna Taiwan i fred.

Handel mellan demokratier behövs i en orolig omvärld. När vi handlar skapar vi inte bara tillväxt och jobb, vi bygger relationer och band mellan länder. Ett aggressivt Ryssland och ett allt mer hotfullt och expansivt Kina får inte tas som intäkt för ett Europa som sluter sig mot omvärlden. Tvärtom måste vi likasinnade handla mer med varandra.

Kinas syn på Taiwan som deras rättmätiga ägodel känns alltför väl igen från Rysslands syn på Ukraina. Låt oss inte begå samma naiva misstag än en gång. Omvärlden måste handla med Taiwan och stå upp för Taiwan. Det är ovärderligt med ett starkt internationellt engagemang som låter ön vara i fred från angrepp. Vänder vi Taiwan ryggen, då kan vad som helst hända. Det borde vi ha lärt oss vid det här laget.

Xi Jinping, rör inte vår kompis.

Annons
Annons
Annons
Annons