Annons

Roland Poirier Martinsson blir ny gästkrönikör på BT:s ledarsida

Hallå där, Roland Poirier Martinsson ny gästkrönikör på ledarsidan.
Hallå där • Publicerad 4 december 2022
Roland Poirier Martinsson kommer nu synas som gästskribent på Borås Tidnings ledarsida.
Roland Poirier Martinsson kommer nu synas som gästskribent på Borås Tidnings ledarsida.

1. Vem är du?

– Doktor i filosofi, författare, ointresserad av dagspolitik, men tänker mycket på samspelet mellan samhälle, kultur, media, religion, politik, teknik och vetenskap. Filosofiskt konservativ, ändå tycks högern uppröras mest av mina åsikter. Jag är lojal mot mina resonemang vart de än leder och har inga partipolitiska lojaliteter.

Jag är katolik, gift, tre barn, vi har bott i Texas och Kalifornien i tio år. Förutom kultur är jag mycket intresserad av fotboll. Jag är skåning som lever i exil i Stockholm och har ett annat favoritlag än det vi i Skåne kallar Ellos ... Har dock stark anknytning till Sjuhäradsbygden tack vare min stora släkt i Bollebygd.

2. Du är filosof. Hur kommer läsarna att märka det? Vad kan filosofin tillföra i dagens samhälle?

Annons

– Politik, media, vetenskap och forskning hanterar och påverkar vår vardag. Filosofin studerar i sin tur dessa verksamheters utifrån. Det är en gravt underrepresenterad del av samhällsdiskussionen.

3. Vad kommer dina krönikor att handla om?

– Jag får särskild lust att skriva när jag tycker något perspektiv saknas – kultur, politik, media eller samhällsfrågor i vid eller snäv bemärkelse. Dessutom klassiska flanörfunderingar. Man kan göra viktiga, intressanta och generella observationer under en promenad längs Stora Brogatan i Borås.

4. Nyligen skrev du så här på Twitter: ”Spela fotbolls-VM som vanligt till och med semifinalerna, därefter vägrar båda finallagen att spela finalen. Bollen på mittpunkten. Tom fotbollsplan. Det hade varit ett statement.” Är det ett typiskt Roland-förslag?

– Det tror jag. Världen styrs i hög grad av utrikeshandel och säkerhetspolitik, viktiga områden, men de måste vägas mot människors och gemenskapers rättigheter, annars tar det internationella samfundet oerhörda, långsiktiga risker. Den fria världen har vikit sig för mutor från en regim som ser sexuella minoriteter, kvinnor och politiskt avvikande som något mindre än människor. Ett motbjudande beslut.

5. Vad gör dig arg? Vad gör dig glad?

Vrede: Översittare i det lilla – klassisk mobbning. Översitteri i det stora: människor eller organisationer som utnyttjar sin ekonomiska eller politiska makt att skaffa sig fördelar gentemot de många miljoner människor som bygger landet och är makthavarnas arbetsgivare.

Jag är sällan glad. Sker det beror det på banala vardagshändelser. Men min familj ger mitt liv en ständig grundton som nog bäst beskrivs som lycka. Jag hade inte funnits utan min fru och våra barn. Denna familj beskriver mig som en excentrisk eremit. Jag uppfattar mig som helt normal.

”Man kan göra viktiga, intressanta och generella observationer under en promenad längs Stora Brogatan i Borås.”
Roland Poirier Martinsson
Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons