Annons
Nyheter

Rimligt men sifferlöst i M-budgeten

Publicerad 6 oktober 2015

Det budgetinspel som Moderaterna i Borås lade fram på tisdagen bjöd inte på några stora överraskningar, utom möjligen att partiet gör sina prioriteringar inför 2016 utan att de ekonomiska ramarna är kända. Det beror på att den prognos för skatteunderlag som SKL presenterar kommer på torsdag. Men kommunalråd Annette Carlson (M) nämner som exempel på osäkerheten att Borås väntas få runt 20 miljoner mindre intäkter 2016 jämfört med i år genom skatteutjämningssystemet.

Flera av förslagen i budgeten fokuserar på att stimulera företagande. Partiet vill utveckla nya industriområden och göra det möjligt för ungdomar och arbetslösa att feriearbeta respektive praktisera i näringslivet. Glädjande nog finns en konkret idé för hur bostadsbristen ska minska: Kommunstyrelsen bör planera för bostäder i kollektivtrafiktäta områden utanför centralorten. Dessutom ska branschen i ett tidigt skede kopplas in. Det låter klokt. När näringslivet deltar ökar chansen att det blir mindre snack och mer verkstad. Bostadsbyggandet brådskar.

Annons

Moderaterna vill, precis som Folkpartiet, även sälja vissa kommunala lokaler och se till att det finns tillfälliga bostäder för den som helt saknar bostad. Budgeten går inte närmare in på hur det ska genomföras och i vilken omfattning.

I huvudsak rimliga förslag, även om det hade varit mer pedagogiskt att lägga fram budget när skatteunderlaget var känt.

Den stora och viktiga budgetfrågan för boråsarna återstår visserligen: vad vill Socialdemokraterna göra med skatten?

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons