Annons

Rimligt att öppningen gäller vaccinerade

Är Tegnells nya besked ett första steg mot vaccinpass?
Ledare • Publicerad 9 september 2021 • Uppdaterad 10 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Snart kan matcher spelas inför fulla läktare igen, helst med vaccinerade supportrar i publiken.
Snart kan matcher spelas inför fulla läktare igen, helst med vaccinerade supportrar i publiken.Foto: Per Danielsson/TT

”Det rimliga är väl att de blir kvar med den typen av rekommendationer som alla har i dag.”

Så beskrev statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagen den tillvaro som väntar alla över 16 år som har valt att inte vaccinera sig.

Annons

Veckans besked att så gott som alla restriktioner försvinner den 29 september möttes av både jubel och oro. Många ser nu fram emot fullsatta idrottsarenor och konserter samt mingel och dans på klubbar. Den känslan är naturlig efter ett och ett halvt år av sociala försakelser. Men som ledarsidan konstaterade häromdagen kan lättnaderna ha kommit för tidigt. Smittspridningen ökar, om än från låga nivåer, och trots att åtta av tio svenskar över 16 år har fått minst en spruta mot covid-19, och att drygt sju av tio är fullvaccinerade, räcker det inte för att hålla smittspridningen på en minimal nivå.

Därför vore det rimligt att införa olika regler för vaccinerade respektive ovaccinerade personer. Och för det fåtal personer som efter läkares bedömning får rådet att inte vaccinera sig krävs naturligtvis en lösning som innebär att de utsätts för så lite smitta som möjligt utan att diskrimineras.

Någon diskriminering av personer som frivilligt avstår sprutan finns inte, oavsett hur högljudda deras protester är. Att vaccinera sig mot covid-19 är ett individuellt val, och med det valet följer konsekvenser. Och nu ser det alltså ut som att särskilda rekommendationer väntar ovaccinerade. Samtidigt som den stora majoriteten utan dåligt samvete snart kan samlas i större sällskap – om än med sunt förnuft, handtvätt och hyfsat avstånd – får övriga fortsätta som i dag. Skälet är enligt Folkhälsomyndigheten att den som inte är vaccinerad löper större risk att smittas och smitta andra, och även att sannolikheten är större att de blir allvarligt sjuka.

”Det vore rättvist för alla som valt att ta sprutan för sin och omgivningens skull, men även för den lilla grupp som på grund av sviktande hälsa eller låg ålder inte får vaccinera sig.”
Kajsa Kettil

Än finns inget tvingande regelverk, och därmed ingen möjlighet att veta vilka i till exempel ett publikhav som är vaccinerade och inte. Och om inte vaccinationstäckningen ska stanna runt 80 procent behövs mer. För en befogad farhåga är att den som tvekar, eller bara inte har fått ändan ur vagnen och bokat tid, uppfattar de lättade restriktionerna som ett tecken på att pandemin är över.

Därför behöver Sverige införa ett system där vaccinpass låter vaccinerade mötas, och där ovaccinerade skyddas från egen sjukdom och från att smitta andra. I dag finns vaccinationsbevis som laddas ner på covidbevis.se och som sedan i somras har kunnat användas vid resor inom Europa. Men om utökade vaccinpass inom Sverige har det länge varit tyst om, vilket fick bland andra Ulf Kristersson (M) att rättmätigt reagera förra veckan: ”Regeringen sviker de människor som gjort precis det man borde göra, vaccinera sig.” (Aftonbladet 3/9)

En remiss har nu skickats till Folkhälsomyndigheten om att införa vaccinpass för tillställningar där fler än 15 000 personer samlas.

Har vi tur kan det utvecklas till ett pass som även gäller på exempelvis krogen, på bio och på fotbollsmatchen.

Det vore rättvist för alla som valt att ta sprutan för sin och omgivningens skull, men även för den lilla grupp som på grund av sviktande hälsa eller låg ålder inte kan vaccinera sig.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons