Annons

Anela Murguz: Rimligt att även kommuner sparar el

Det är inte bara privatpersoners ansvar att se över sin elförbrukning.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 oktober 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Julbelysningen på Allégatan är mysig, men inte nödvändig.
Julbelysningen på Allégatan är mysig, men inte nödvändig.Foto: Lars-Åke Green

Den svenska energidebatten har med internationella mått mätt varit rätt bisarr. I flera andra europeiska länder har medborgarna uppmanats att dra ned på energianvändningen. I Sverige har budskapet varit det motsatta: Fortsätt att leva som ni gör så kommer staten att kompensera för de skenande elpriserna.

Men nu är valrörelsen över. Det innebär att verkligheten börjar hinna ikapp. Det är inte hållbart att utlova kompensationer och bidrag för att under en elbrist fortsätta konsumera lika mycket el som förut. Det börjar bli uppenbart för de flesta att man behöver spara el. Lyckligtvis inser kommunerna att de precis som privatpersoner också har ett ansvar.

Annons

Till Dagens Nyheter (3/10) uppger 96 procent av 126 kommuner att de planerar åtgärder för att spara el. Det kan till exempel handla om att byta till ledlampor, energieffektivisera byggnader och installera solceller, men det kan också vara att man behöver sänka temperaturen i kommunens lokaler. 48 kommuner uppger att de tänker genomföra just den åtgärden.

”Inget parti har velat ligga steget före och förorda den obekväma sanningen att den kommande vintern kommer kräva mycket av både kommuner och medborgare.”

Som BT rapporterade om under måndagen ser även Borås stad över sin energiförbrukning. Men det är inte julbelysningen som slukar energi, vilket är lätt att tro vid en första anblick, utan gatu- och parkbelysningen som är viktig för att bland annat främja trygghet. Kommunen står därför inför en avvägning mellan energieffektivisering och trygghet i det offentliga rummet.

Det är med andra ord ett svårt läge som många kommuner befinner sig i. Alldeles oavsett är det ett sundhetstecken att flera samhällsaktörer ser över sin elförbrukning.

Men i vanlig ordning har Sverige hamnat på efterkälken även i denna fråga. Som inledningsvis nämndes har behovet av att spara el varit en realitet ett bra tag i andra länder och man behöver inte blicka särskilt långt ut för att hitta exempel på detta. Här på ledarsidan har exempelvis Kajsa Kettil nyligen uppmärksammat den finska kampanjen ”Snäppet svalare” och behovet av en liknande insikt här hemma. En kampanj som får sägas vara genomtänkt, rentav briljant.

Samtidigt har många svenskar sett över den egna förbrukningen i takt med att elen blivit dyrare. På så sätt är det inte kampanjerna i sig som är betydelsefulla. De höga elpriserna är kanske det främsta incitamentet för att dra ned på elanvändningen.

Men det är ett problem att budskapet från politiker hela tiden varit ett annat. Inget parti har velat ligga steget före och förorda den obekväma sanningen att den kommande vintern kommer kräva mycket av både kommuner och medborgare.

Att fler samhällsaktörer inser att de behöver spara el är bra. Men det hade varit bättre om politiker också insåg det – i ett tidigare skede.

Annons
Annons
Annons
Annons