Annons

Kajsa Kettil: Riksdagen är inte (heller) en plats för ovaccinerade

Den riksdagsledamot som väljer bort vaccin mot covid-19 kan inte vänta sig att jobba som vanligt.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 20 oktober 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vaccinerade riksdagsledamöter kan delta i arbetet ungefär som tidigare.
Vaccinerade riksdagsledamöter kan delta i arbetet ungefär som tidigare.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Just nu befinner sig Anders Tegnell och Johan Carlson i Mogadishu för att hjälpa landet att skapa en somalisk motsvarighet till svenska Folkhälsomyndigheten. Projektet inleddes före pandemin, men är desto mer angeläget nu; bara två procent av landets befolkning har fått en dos vaccin mot covid-19. Detta i ett läge då många rika länder är inne på sin tredje dos för äldre och personer i riskgrupper.

Samtidigt som vuxna svenskar har haft månader på sig att ta sina två sprutor, kommer det uppgifter om att alla riksdagsledamöter inte har vaccinerat sig.

Annons

Det har fått Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson att reagera. Och det gör han rätt i. Förra veckan uppmanade han de övriga gruppledarna att undersöka om deras ledamöter har vaccinerat sig eller inte.

”Oavsett partitillhörighet måste en sak vara klar: dessa ovaccinerade ledamöter kan inte delta fysiskt i riksdagsarbetet på samma sätt som övriga.”
Kajsa Kettil

Det är utmärkt. Ingen ledamot kan tvingas att vaccinera sig, men samma regler bör gälla för folkvalda som för resten av befolkningen. Det innebär att fullvaccinerade kan återgå till sina arbetsplatser och leva ungefär som vanligt, om än med rena händer och allmänt sunt förnuft. Övriga får – om inte hälsoskäl hindrar dem från att vaccinera sig – räkna med att följa de nationella allmänna råden om att hålla avstånd och att undvika platser där många människor samlas.

S och L uppger till DN (20/10) att samtliga ledamöter är vaccinerade, några partier hade på onsdagen inte svarat. Och så var det två partier som stack ut genom att inte ens vilja ställa frågan till sina ledamöter; V och SD. Vänsterpartiets bedömning är att ledamöterna är vaccinerade, men hos SD finns flera exempel på ovaccinerade ledamöter vars beslut inte beror på sviktande hälsa.

Bland dessa finns Mattias Karlsson, som ledarsidan tidigare har nämnt i sammanhanget, och även vice gruppledaren Mattias Bäckström Johansson och ledamoten Anne Oskarsson. Roger Richtoff, som i ett inlägg på Facebook har kallat vaccinationen ”en giftspruta” (SvD 18/10), vill i dag inte svara på om han är vaccinerad eller inte (SvD 20/10).

Oavsett partitillhörighet måste en sak vara klar: dessa ovaccinerade ledamöter kan inte delta fysiskt i riksdagsarbetet på samma sätt som övriga.

Annons
Annons
Annons
Annons