Annons

Revanscher ger fortsatt oviss kamp

Revansch för demokraternas Hillary Clinton och revansch för republikanernas John McCain. Stigande spänning och dags att lyssna mer på kandidaterna än på opinionsmätningarna.
Ledare • Publicerad 9 januari 2008
John McCain
John McCainFoto: Scanpix

John McCains seger i New Hampshire var visserligen i enlighet med vad de flesta opinionsinstitut sagt. Men Hillary Clintons seger var helt otippad efter en vecka då allas ögon riktats mot Iowa-vinnaren Barack Obama.

En vinnare drar röster brukar det heta, men Hillary Clinton visade att erfarenhet är ett kort som står starkt när det prövas mot Obamas lockande budskap om förnyelse. I takt med att ekonomin blir en än viktigare valfråga kan just erfarenheten bli hårdvaluta i en kamp som nu ter sig alltmer oviss.

Annons

Tills vidare får dock Clinton åter bära favoritskapet, vilket hon gör med större vana och stinnare kampanjkassa än Obama. Det senare är inte minst viktigt i en valrörelse som är både lång och kostsam.

Även om det i svensk debatt ibland låter som om frågan är om Obama eller Clinton ska bli president, är det dock med nästan tio månader kvar till valet förstås på tok för tidigt att räkna ut republikanerna. Med svenska mått mätt borde en 71-årig sjubarnspappa skippa politiken och leka med barnbarnen alternativt spela golf. I USA räknas dock McCains långa erfarenhet snarare som en tillgång. Hans huvudbudskap om sänkt skatt för medelklassen och ökad frihandel går hem i breda lager.

Hur Vietnamveteranen sedan klarar sig när Rudy Giuliani nu snart ger sig in i valrörelsen på allvar återstår dock att se. De nationella mätningarna ger visserligen Giuliani ett övertag men sådana siffror känns i dagsläget inte som ett besked att lita på.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons