GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mathias Bred: Republikanerna är trötta på att förlora

Donald Trump ställer upp i det kommande presidentvalet. Men den här gången är det en vingklippt expresident som kandiderar. Mycket av den forna glorian är borta.
Mathias BredSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 19 november 2022
Mathias Bred
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Folridas guvernör Ron DeSantis spås bli en tuff konkurrent till Donald Trump inför presidentvalet 2024.
Folridas guvernör Ron DeSantis spås bli en tuff konkurrent till Donald Trump inför presidentvalet 2024.Foto: Rebecca Blackwell

De så kallade mellanårsvalen i USA blev en besvikelse för Republikanerna. Visserligen vann partiet majoriteten i representanthuset, men förhoppningarna om ett slags jordskredsseger infriades inte. I USA menar många att det borde ha gått bättre för Republikanerna. Det finns mycket missnöje både med den sittande presidenten Joe Biden och med hans parti Demokraterna som borde ha spelat republikanerna i händerna. Besvikna republikaner letar efter en syndabock och då är det svårt att bortse från Trump.

Dagens krönikör

Mathias Bred

är politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån

I mellanårsvalet har expresidenten nämligen varit en central spelare. Han har pekat ut kandidater som han stödjer och som vanligt har han gjort olika utspel som fått stor uppmärksamhet. Amerikanska kommentatorer har beskrivit det som att mellanårsvalen på sätt och vis blev en omröstning om Trump.

Och det är det som nu märks. Trumps rykte som vinnare är solkat. Överlag gick det dåligt för de kandidater som var Trumps favoriter och som därför uppfattats som alltför radikala. I till exempel Florida där Republikanerna har en helt annan framtoning än Trumprörelsens, gick det däremot bra för partiet.

”Det är en ny bild av Trump som växer fram: Den som förloraren, och en dålig förlorare därtill.”
Mathias Bred

Efter valet har flera tunga republikanska politiker trätt fram och kritiserat Trump, bland annat för hans besatthet av presidentvalet 2020 som han fortfarande hävdar avgjordes genom valfusk.

Fler har också påpekat att det enda val Trump har hjälpt Republikanerna att vinna var hans eget presidentval 2016. I alla val som följt sedan dess har partiet inte nått upp till förväntade resultat, trots att Demokraterna varit historiskt svaga. Den republikanske tidigare guvernören i delstaten New Jersey, Chris Christie, sammanfattade kritiken med att Republikanerna är trötta på att förlora.

Det är en ny bild av Trump som växer fram: Den som förloraren, och en dålig förlorare därtill. Kommer den nyvaknade insikten i det republikanska etablissemanget räcka för att hålla Trump borta? Inget vet. Han har fortfarande en gräsrotsrörelse i ryggen och har tidigare varit framgångsrik med att bulldozra sönder möjliga konkurrenter inom det republikanska partiet.

Nu verkar det vara Floridas guvernör Ron DeSantis som står på tur för en släng av sleven. DeSantis vann stort i sin delstat och beskrivs nu som en favorit till att bli Republikanernas presidentkandidat 2024. Enligt en färsk opinionsmätning från YouGov har DeSantis stöd av 41 procent av de republikanska väljarna. Trump är dock inte långt under med 39 procents stöd.

Vi kan alltså räkna med en hård kamp inom det republikanska partiet.

Och den handlar inte bara om vem som ska vara presidentkandidat utan också om vilken typ av parti man ska vara. Josh Hawley, republikansk senator från Missouri twittrade 13/11: ”Det gamla partiet är dött. Dags att begrava det. Bygg ett nytt parti”. Många, både i och utanför USA, är nog beredda att hålla med.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.