Annons

Reinfeldt vass – men för vass?

Det blev något av en skyttegravsstämning a la första världskriget när moderatledaren Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas Stefan Löfven möttes i en debatt regisserad av Sveriges Radio P1.
Ledare • Publicerad 5 september 2014
Foto: TT

Vi tar till den militära liknelsen då ingen av dem förflyttade sig en millimeter, och använde samma argument som man hört under hela valrörelsen. Men det blev ändå inte tråkigt och det finns några saker som är värda att notera. Men det är osannolikt att just denna "duell" kommer att avgöra valet på söndag.

Stefan Löfven kan/vill fortfarande inte svara på vilka som han eventuellt vill bilda regering med efter valet, och när han konfronterades försökte han försvara sig med att hänvisa till opinionsläget. Detta gav Reinfeldt utrymme att faktiskt påvisa att han och Moderaterna tillskillnad från Socialdemokraterna har "tre vänner i politiken, som du inte har".

Annons

När det sedan diskuterades jobb upprepades det klassiska socialdemokratiska mantrat om "en aktiv näringspolitik". Detta ställdes mot Alliansens valmanifest som Löfven föraktfullt hänvisade till som en "servettskiss". Att vissa socialdemokratiska förslag också kommer att få tummen ned av EU-kommissionen verkade Löfven inte heller bry sig om, och han bemödade sig inte ens med att besvara invändningen.

Likadant var det med kärnkraften som Löfven menade endast var ett "käbbel". Om han har den inställningen i Rosenbad kommer det att bli svårt att få stöd av Gustav Fridolin, Åsa Romson och att döma av den publicerade "comebacken" också Maria Wetterstrand, som i denna valrörelse har satsat allt på att partiet ska sitta i regering efter valet.

Men trots dessa svagheter kan inte Reinfeldt koras till den enhällige vinnaren.

Förvisso menar vi att han vann duellen, men han använde också återigen en stil där han ibland framstod som alldeles för konfrontativ och dryg. Detta tilltalar anhängare, men just nu gäller det att kunna kommunicera Alliansens fördelar till den stora gruppen osäkra väljare.

På den punkten måste statsministern skärpa sig, för snart är det bara en vecka kvar. Han får en ny chans till en ny stil under söndagskvällen, då herrarna duellerar i SVT, inför betydligt större publik än denna radioversion.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons