Annons

Jesper Strömbäck: Regeringspartierna måste sätta stopp för SD:s trollande

Sverigedemokraterna är ett parti som systematiskt använder falsk och missvisande information som politisk strategi, och regeringspartierna accepterar det. Det har blivit tydligt efter turerna kring Kalla faktas avslöjande av SD:s trollfabrik. När det kommer till kritan är det inte regeringen som styr. Det är SD.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 21 maj 2024
Jesper Strömbäck
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett tungt ansvar vilar på regeringspartierna M, KD och L.
Ett tungt ansvar vilar på regeringspartierna M, KD och L.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låt mig börja med att sammanfatta. Kalla Fakta har visat inte bara att SD har försökt dölja kopplingarna till och att de fortfarande styr över Riks. De har också visat bland annat att SD har haft en mängd anonyma konton och sidor på sociala medier, som de under flera år har använt för att attackera meningsmotståndare, sprida rasistiska budskap, förflytta debatten, normalisera extrema åsikter, öka polariseringen, och radikalisera människor. En del av dessa konton har spridit vit makt-budskap.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

När detta uppdagas går Åkesson till attack och säger att partiet inte har något att skämmas för. Det kan inte tolkas på annat sätt än att han står bakom allt som har skett.

Annons

Avslöjandena gör regeringspartierna nervösa. De känner att de måste agera, särskilt när det framkommer att de anonyma kontona även har attackerat dem. Statsministern försöker lite valhänt säga att SD har ”problem med sin kommunikationsavdelning”, som om det var den – och inte partiet – som var problemet.

Så möts partisekreterarna inom regeringspartierna och SD för att diskutera saken. Efteråt försöker regeringspartierna få det att låta som om de har fått en ursäkt, och det kanske det har fått, men ursäkter kan uttalas utan innebörd. För det talar att SD efteråt går ut och säger att de inte anser att de har gjort något fel, och att de kommer att fortsätta med anonyma konton. Den enda förändring som sker är att vissa meddelanden kommer att raderas och att medarbetarna ska få gå en ”utbildning om Tidöavtalets respektklausul”.

Problemet är dock inte att SD via anonyma konton har attackerat regeringspartierna och brutit mot en ”respektklausul”. Problemet är att SD systematiskt och strategiskt använder sig av anonyma konton för att trolla, attackera meningsmotståndare och sprida falsk och missvisande information. Därmed förgiftar de debatten lika mycket som när ryska troll gör det. Metoderna är i grunden desamma. Skadorna likaså.

”Det enda som möjligen kan rädda regeringspartiernas anseende är om de sätter stopp för SD:s användande av anonyma konton. Om de inte gör det legitimerar de trollande och desinformation med dold avsändare som politisk strategi.”
Jesper Strömbäck

Fast egentligen förvånar det inte. Desinformation har alltid varit en del av SD:s modus operandi, oavsett om det handlar om försöken att dölja att Åkesson gick med i SD medan det fortfarande var öppet rasistiskt, lögnerna om nolltolerans mot rasism, påståendena om att Sverige skulle vara förstört, Jomshofs medgivande de anpassar sin retorik efter eftersom ”Sverige inte är Ungern”, eller Wallersteins uttalande i Kalla fakta att ”Folk som är väldigt ’deep’ sverigedemokrater behöver få sitt knark. De som är lite mer nervösa behöver få en mildare form. Man delar inte ut heroin på skolgårdar, man börjar med cigaretter”.

Det enda som möjligen kan rädda regeringspartiernas anseende är om de sätter stopp för SD:s användande av anonyma konton. Om de inte gör det legitimerar de trollande och desinformation med dold avsändare som politisk strategi. Då kan de lika gärna lägga ner Myndigheten för psykologiskt försvar. Varför ha en myndighet som ska motverka otillbörlig informationspåverkan och annan vilseledande information om regeringen agerar knähund åt ett parti som ägnar sig åt just detta?

Annons
Annons
Annons
Annons