Annons

Anela Murguz: Rätt av regeringen att inte införa restriktioner

Coronaviruset ökar. Regeringen gör rätt som påminner befolkningen att ta ansvar i stället för att införa nya restriktioner.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 december 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, socialminister Jakob Forssmed (KD) och Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson under en presskonferens om läget för covid-19.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, socialminister Jakob Forssmed (KD) och Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson under en presskonferens om läget för covid-19.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är av högsta vikt att återgå till det normala efter två års pandemi. Inte minst den rådande situationen i Kina visar varför det inte är hållbart att föra en restriktiv pandemipolitik i all oändlighet. Det gäller både ur ett moraliskt perspektiv då det inte är försvarbart att begränsa människors frihet på obestämd tid, och ett smittskyddsperspektiv.

I Kina har smittspridningen ökat avsevärt den senaste tiden trots den så kallade nolltoleransen mot covid-19. Bland annat har man i stället för att prioritera äldre vid vaccineringen fokuserat på grupper som rör sig mycket ute i samhället – något som inte har visat sig vara särskilt framgångsrikt. Dessutom är smittskyddsåtgärderna betydligt mer långtgående än vad de var i stora delar av Europa när läget var som värst. Men tack vare omfattande protester har landet fått lätta på sin nolltoleranspolitik.

Annons

Det är dock inte enbart i det hårt kontrollerande Kina som covid-19 återigen gör sig påmind. Även i Sverige har smittspridningen tagit fart den senaste tiden. Sedan förra veckan har antalet covidpatienter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen femdubblats och flera experter inom området tror att den ökade smittspridningen kan påverka jul- och nyårshelgerna.

Med anledning av den ökade smittspridningen kallade regeringen till pressträff på fredagen tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. På presskonferensen konstaterades en ökning i antalet bekräftade fall på 58 procent mellan vecka 47 och 48.

”Oron är att den sammantagna situationen ska leda till en belastning av sjukvården. Den oron är befogad.”

Förutom coronaviruset ökar även andra infektionssjukdomar, som till exempel RS-virus bland små barn. Oron är att den sammantagna situationen ska leda till en belastning av sjukvården. Den oron är befogad och regeringens presskonferens var mest en påminnelse om att även fortsättningsvis ta ansvar genom att stanna hemma när man är sjuk och ta de påfyllnadsdoser som finns. Alltså inför inte regeringen i nuläget några restriktioner.

Det är rätt beslut. Den stora skillnaden mellan nu och då är att det under pandemins första år inte fanns ett framtaget vaccin mot covid-19 samtidigt som få personer hade genomgått infektionen. Men intresset för påfyllnadsdoser har avtagit, särskilt bland dem som inte tillhör riskgrupperna. Men då glömmer man bort att det är tack vare vaccinet som vi kan förhålla oss till covid-19 på ett helt annat sätt än tidigare. Och för att göra det i fortsättningen behöver fler fylla på sina vaccindoser.

Annons
Annons
Annons
Annons