Annons

Mathias Bred: Putinismen finns också i EU

Att en regeringschef i ett demokratiskt land skjuts på öppen gata hör inte till vanligheterna. Men Slovakiens Robert Fico är inte heller en särskilt vanlig premiärminister.
Mathias BredSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 18 maj 2024
Mathias Bred
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Slovakiens premiärminister Robert Fico utsattes i veckan för ett mordförsök som tros vara politiskt motiverat. Något som lär få kulturkriget att fortsätta.
Slovakiens premiärminister Robert Fico utsattes i veckan för ett mordförsök som tros vara politiskt motiverat. Något som lär få kulturkriget att fortsätta.Foto: Denes Erdos

År 2018 tvingades Robert Fico avgå efter att två journalister som avslöjat kopplingar mellan honom och den italienska maffian. Hans avgång öppnade för en period av reformer och arbete mot korruption i Slovakien.

Men i höstas gjorde Robert Fico comeback. Hans viktigaste vallöfte var att stoppa stödet till grannlandet Ukraina. Hans kampanj byggde på rysk propaganda. Bland annat hävdade Fico att Ukrainakriget startade då ukrainska fascister började att mörda ryska barn. Ett sådant påstående hade varit politiskt självmord i de flesta andra europeiska länder men enligt opinionsundersökningar tror faktiskt mer än hälften av den slovakiska befolkningen att det var västländerna som startade Ukrainakriget.

Dagens krönikör

Mathias Bred

är politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån.

Annons

I valspurten i höstas kan Ficos parti ha varit först i världshistorien med att använda AI-producerad deep fake för att vinna demokratiskt ett val. Filmklipp spreds där Ficos huvudmotståndare, socialliberalen Michal Šimečka, hördes samtala med journalister om att köpa röster från den romska minoriteten samt om att chockhöja priserna på öl.

Robert Ficos vänsternationalistiska SMER-parti kunde efter valet bilda regering genom samarbete med ett socialdemokratiskt utbrytarparti och ett rent högerextremt parti. I regeringsställning har Fico fjärmat sig från väst och närmat sig Putin. Hans regering har stoppat vapenförsändelser till Ukraina och försämrat villkoren för ukrainska flyktingar. Han har också odlat kontakterna inte bara med Ryssland utan också med Orban i Ungern. I EU har han verkat för att lyfta ekonomiska sanktioner mot slovakiska medborgare som har kopplingar till Putin.

Inrikespolitiskt har han lagt ned mycket av det arbete som inletts mot korruption och försökt att öka kontrollen över media och domstolar. Receptet känns igen från andra länder där Ryssland fått inflytande. Men det som kanske sticker ut mest är att Robert Fico har fortsatt att driva ett kulturkrig i regeringsställning. Han och hans regeringsvänner har återkommande anklagat media för att skapa en hatisk stämning och söndra landet. Ord som liberal och vänsterliberal har gjorts till skällsord. Regeringsmedlemmar har kallat den sittande presidenten Zuzana Čaputová, som är feminist och klimataktivist, för landsförrädare och amerikansk agent.

”Mordförsöket kommer inte minska intensiteten i kulturkriget.”
Mathias Bred

Huvudstaden Bratislava har fått en särskild symbolisk roll i nationalisternas utfall. Storstaden beskrivs därför som opålitlig och som infallsporten för farliga utländska trender som feminism och hbtq-rättigheter. Där finns de flesta mediehusen och de flesta liberala väljarna. Robert Fico däremot har sitt stöd på landsbygden. Att Fico var i den lilla staden Handlová när han sköts berodde på att han gjort en poäng att hålla sammanträden på mindre orter ute i landet.

Mordförsöket kommer inte minska intensiteten i kulturkriget. Redan i de första kommentarerna har Ficos samarbetspartners i regeringen sagt att liberal media ytterst ligger bakom attentatet. Risken är att attentatet tas som förevändning för att ytterligare slå ned på oberoende journalistik och på ta hårdare kontroll över rättsapparaten.

I Sverige borde vi intressera oss mer för vad som sker i Slovakien. Det är ett land som vi är i försvarsallians med genom Nato, och i politisk union med genom EU. Bratislava ligger väster om Stockholm. Kriget mot Putinismen handlar inte bara om fronten i Ukraina. Det handlar också om värderingar och opinioner i flera europeiska länder. Situationen i Slovakien har tillåtits att gå under radarn.

Annons
Annons
Annons
Annons