Annons

Politiska händelser som gjort störst intryck på ledarsidans krönikörer: ”Ett skitår”

Ledarredaktionen frågade gästkrönikörerna vilken politisk händelse som gjort störst intryck på dem under året. Del 1 av 4.
Ledare • Publicerad 27 december 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Ledarsidans gästkrönikörer i del 1 av 4 av den årliga julenkäten.
Ledarsidans gästkrönikörer i del 1 av 4 av den årliga julenkäten.

Roland Poirier Martinsson

är filosof och konservativ debattör.

Hamas terroristattack. Dels på grund av den nästan metafysiska aspekten att judar återigen dödas urskiljningslöst för att de är judar, dels för att krigets följdverkningar visserligen är oförutsägbara, men lär bli mycket dramatiska. Allt från ett storkrig i Mellanöstern, som drar in stormakter, till verkliga försök till en varaktig fred mellan palestinier och Israel utan Hamas och Fatah.

Per Schlingmann

växte upp i Borås och är före detta partisekreterare för Moderaterna. Jobbar i dag som framtidsspanande föreläsare, författare, rådgivare inom näringslivet och medverkar även i TV4:s nyhetspanel.

Skjutningarna och det fortsatta kriget i Ukraina är de frågor som satt störst avtryck. De har skapat en oro och lett till en tydlig fokusering av politiken på Natomedlemskapet och nya åtgärder för att bryta den negativa brottsutvecklingen. Mer hoppfullt är höstens fokus på klimatfrågorna med COP28. Det blir allt mer tydligt att tempot måste öka. Min uppfattning är att omställningen kommer att leda till en lång tillväxtperiod, frågan är hur vi ser till att ta vara på de möjligheter som uppstår.

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Det svar som ligger närmast till hands är Hamas attack mot Israel och dess konsekvenser både i form av Israels krigföring i Gaza och den ökade antisemitismen och rasismen som följt i dess spår. Vid sidan av enskilda händelser är det som har gjort störst intryck på mig den fortgående normaliseringen av en auktoritär, högerpopulistisk politik och retorik.

”På det har det i stora grupper följt en oförmåga att fördöma – på grund av vem som attackerat och attackerats. Den sortens avhumaniserande trodde jag tillhörde en annan tid.”
Johanna Grönbäck

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef på Ratio. Uppvuxen i Ulricehamn.

Det är svårt att svara något annat än Hamas besinningslösa attack mot Israel. I attacken märktes ett avgrundsdjupt hat som tog sig de mest fasansfulla och vidriga uttryck mot enskilda människor. Och på det har det i stora grupper följt en oförmåga att fördöma – på grund av vem som attackerat och attackerats. Den sortens avhumaniserande trodde jag tillhörde en annan tid.

Stig Fredrikson

är före detta utrikeskorrespondent och utrikeskommentator i SVT.

Hamas anfall på Israel den 7 oktober kommer i framtiden att betraktas som det viktigaste som hände 2023. Så många judar har inte mördats i en händelse sedan Förintelsen, och när Israel svarade på anfallet med att försöka utplåna Hamas, dödades tusentals oskyldiga palestinier på Gazaremsan. Någon gång kommer kriget att ta slut, men då blir det inte fred. För vem ska sedan styra i Gaza?

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

”Gör ingenting som du är rädd för att lokaltidningen skriver om”, var rådet jag fick som ung makthavare. Det har fungerat som en bra moralisk vägledare. Det där rådet förutsätter att det finns kritiskt granskande och professionella journalister över hela landet. Den granskningen är en grundbult i samhället, och därför är neddragningarna på TV4 och Sveriges Radio och många andra medieföretag ett allvarligt problem. Och det skriver jag utan att för ett ögonblick underskatta alla andra problem under skitåret 2023. För visst var det ett skitår, på riktigt.

Kornelius Persson

studerar statsvetenskap i Lund, växte upp i Nittorp och gick gymnasiet på Bäckäng i Borås. Han var tidigare ordförande för Luf Södra Älvsborg.

Den 22 mars röstade Sveriges riksdag igenom ett godkännande av ett svenskt Natomedlemskap. Omröstningen får ses som en historisk brytpunkt, där Socialdemokraternas helomläggning av sin säkerhetspolitik stod i centrum. Att Sverige skulle bli ett Natoland var helt otänkbart för tio år sedan. Rysslands invasion av Ukraina har visat att Jan Björklund, trots de socialdemokratiska hån, hade rätt när han ensam drev Nato-frågan i valrörelsen 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons