Annons

Karin Karlsbro: Politikerna lyste med sin frånvaro under Sofia Pride

Bulgarien är visserligen ett EU-land men har lång väg att gå när det gäller hbtq-rättigheter.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 27 juni 2023
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bulgarien är visserligen ett EU-land men har lång väg att gå när det gäller hbtq-rättigheter, skriver Karin Karlsbro. Bild från Sofia Pride 2013.
Bulgarien är visserligen ett EU-land men har lång väg att gå när det gäller hbtq-rättigheter, skriver Karin Karlsbro. Bild från Sofia Pride 2013.Foto: Valentina Petrova

Regnet öste ner och det hängde tunga mörka moln över himlen. Det skulle kunna ha varit en riktigt grå och trist dag i Bulgariens huvudstad, men det var det inte trots det dystra sommarvädret.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Även om vädrets makter inte visade sig från sin allra bästa sida så var det inte skyfallen som var det största orosmolnet över Sofia Pride.

Annons

Det som verkligen utgjorde en fara var de som hatar frihet. Vi ser hur homofobi är en gemensam drivkraft för högerpopulistiska partier, organisationer och politiker som varken tål eller tolererar att människor är olika och väljer olika. Ibland är de dessutom direkt påhejade av kyrkor och samfund.

Den 21 maj vandaliserades EU:s kontor i Sofia i samband med en pro-rysk demonstration med kopplingar till partiet Vazrazhdane. Den röda målarfärgen som vandalerna spred över hela kvarteret skulle symbolisera kravet på EU att stoppa stödet till Ukraina. Resterna av färgen finns fortfarande kvar.

Samma parti gick även till attack mot Sofia Prides filmfestival för en vecka sedan. Partiet protesterade mot en filmvisning med hot och trakasserier mot besökarna, vilket till slut tvingade visningen att ställas in av säkerhetsskäl.

Många timmar innan paraden skulle gå genom staden stod poliser i varje gathörn, och när själva paraden började röra sig genom staden kantades trottoarerna av poliser för att garantera säkerheten. Av den motdemonstration som ägt rum tidigare på dagen syntes ingenting och ortodoxa kyrkans fördömande verkade inte ha fått någon effekt. Däremot stod folk i fönstren och vinkade och gjorde hjärttecken med sina händer.

”Tack och lov så kunde varken vädret eller homofober hindra de tusentals människor som firade årets Pridefestival i Sofia.”
Karin Karlsbro

Sofia Pride var på ytan egentligen som vilken pridefestival som helst. Regnbågar, glitter och glamour, bra musik och allmänt trevligt. Men till skillnad från till exempel vid Pride-parader i Sverige så lyste politikerna i princip med sin frånvaro.

Bulgarien är visserligen ett EU-land men har lång väg att gå när det gäller hbtq-rättigheter och tillhör de länder där samkönade äktenskap ännu inte är tillåtet. Det borde vara standard för varje land i unionen och fler borde följa efter Estlands liberala regering som i dagarna fattade beslut om att folk ska få gifta sig med den de vill. Dessutom måste den fria rörligheten inom EU också gälla regnbågsfamiljer.

Att en representant för det bulgariska utrikesdepartementet närvarade berodde nog enbart på att en rad utländska ambassadörer slagit sig ihop under parollen “diplomats for equality” och det hade ju varit en plump i protokollet att inte vara på plats när den amerikanska ambassadören, den brittiska och en lång rad EU-länders diplomatiska företrädare stod på scenen och lovordade alla människors rätt att älska den man vill.

Tack och lov så kunde varken vädret eller homofober hindra de tusentals människor som firade årets Pridefestival i Sofia. Men det krävde samhällets skydd och stöd. I Europa måste människor få älska den de vill. Frihet måste alltid försvaras.

Annons
Annons
Annons
Annons