Annons

Kajsa Kettil: Plötsligt är polisen steget före de gängkriminella – det är värt att uppmärksamma

Den dåliga nyheten: Gängkonflikterna har tagit ny fart i Borås.
Den goda nyheten: En gängmedlem som begår ett brott kommer troligtvis åka fast.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 19 mars 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
När polisen på olika sätt punktmarkerar gängen blir det svårare att begå brott ostört.
När polisen på olika sätt punktmarkerar gängen blir det svårare att begå brott ostört.Foto: Johan Valkonen

2023 bjöd på dystra siffror för gängbrottsligheten nationellt med ett 50-tal dödsskjutningar och omkring 160 sprängningar. Regeringen har sedan sitt tillträde i slutet av 2022 tagit initiativ till en rad åtgärder för att få bukt med allt från gängrekrytering av unga till att gripa och lagföra gärningsmän. Fokus på polisen är en del av satsningarna.

Trots alla dödsskjutningar finns det anledning att känna tillförsikt, för polisen lyckas klara upp allt fler grova brott som sker i gängmiljö. Orsaken är förändrade arbetssätt som har införts i samband med först två särskilda händelser från 2022 och framåt, och därefter den nationella särskilda händelsen Frigg som inleddes i höstas.

Annons

Kortfattat går de ut på att samla brott som verkar ha koppling till varandra och utreda dem tillsammans i stället för att utreda varje brott isolerat. Det innebär även att de olika polisområdena har djupare och tätare kontakt, vilket är en förutsättning för fällande domar. Detta eftersom att nätverkskriminaliteten inte längre håller sig till en specifik plats utan kan verka lokalt, nationellt och internationellt på samma gång. Det var inte minst helgens skjutning i Turkiet en påminnelse om. Då sköts två svenskar med koppling till den svenska gängmiljön, och den ena mannen dog av sina skador.

Samtidigt som det förra året sköts och sprängdes i främst Stockholm och Uppsala var det relativt lugnt i Borås. Förutom två knivskärningar på Norrby och Hulta i början av 2023 har den nätverksbaserade kriminaliteten knappt märkts, delvis som en följd av att flera aktiva suttit i fängelse dömda för narkotikabrott.

”För bara ett par år sedan var det ovanligt att polisen kunde konstatera att de hade lyckats förhindra grova gängbrott, men nu hörs det allt oftare.”

Men nu verkar det vara slut på friden. Som BT berättade häromdagen (17/3) har en ny gängkonflikt blossat upp i Borås. Några av ledargestalterna i en ny falang har kopplingar till Stockholmsbaserade nätverk, och de ska bland annat ägna sig åt torpedverksamhet. Läget beskrivs som akut, och lokalpolisområdeschef Pernilla Wetterskog säger att polisen har avstyrt grova våldsdåd.

Låt oss stanna till vid det uttalandet. För bara ett par år sedan var det ovanligt att polisen kunde konstatera att de hade lyckats förhindra grova gängbrott, men nu hörs det allt oftare.

Statistiken över uppklarade brott är dock inte entydig, för totalt sett har inte andelen uppklarade brott ökat. Enligt polisens årsredovisning utreddes och lagfördes inte fler brott under förra året trots att kåren utökades med nästan 2 500 poliser.

Om medborgarna på sikt ska känna tillit till Polismyndigheten och trygghet på gator och torg måste därför den högre uppklaringsgraden börja gälla även så kallade mängdbrott som exempelvis stölder, skadegörelse och misshandel.

Men att de första stegen tycks ha tagits för att knäcka gängen är sannerligen värt att glädjas åt.

Annons
Annons
Annons
Annons