Annons

Anela Murguz: Orimligt av VGR att kalla vårdstrejken samhällsfarlig

Det är arbetssituationen – inte strejken – som är samhällsfarlig.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 juni 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Demonstrationer vid Vårdförbundets manifestation för kortare arbetstid i Göteborg i helgen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hela våren har präglats av vårdkonflikten. På ena sidan finns Vårdförbundet som kräver en mer hållbar arbetssituation för sina anställda. I andra änden har Sveriges kommuner och regioner, SKR, i uppgift att få ekvationen att gå ihop.

Men parterna kommer inte överens. Det är framför allt fackets krav på förkortad arbetstid som SKR inte kan tillmötesgå. Dödläget ledde till att omkring 2 000 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker runt om i landet gick ut i strejk på tisdagen klockan 11.

Annons

I Västra Götalandsregionen är det i nuläget Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som berörs och nästa tisdag väntas strejken utökas. Något som VGR bedömer som samhällsfarligt och därför vill se nya strejkförhandlingar.

Visst, det är rimligt att anta att strejken, som är den första inom vården på 16 år, lär påverka patienter på ett eller annat sätt – trots att facket tar hänsyn till patientsäkerheten. Men påverkar gör även de anställdas arbetssituation med övertid, ökad administrativ börda och personalbrist, liksom nedskärningar och besparingar i vården.

Man kan fråga sig om det senare rentav är en större patientrisk än det uppmärksammade strejkvarslet. Det är uppenbart att många regioner inte klarar sitt grunduppdrag. En majoritet av regionerna planerar att skära ned på vården under året som ju kännetecknas av ett knackigare ekonomiskt läge.

Tidigare i år uppgav åtta av tio läkare att man redan märker av besparingarna i vården. Nio av tio var oroliga för att besparingarna på arbetsplatsen kommer att påverka möjligheterna till att ge god vård. Alltså att patienterna blir lidande.

Det är uppgifter som borde oroa landets regioner betydligt mer än att det finns anställda inom vården som inte ställer upp på de premisserna.

Annons
Annons
Annons
Annons