Annons

Kajsa Kettil: Orimligt att skattebetalare står för ungdomarnas partydrog

Lustgas hör hemma hos patienter på sjukhus, inte hos ungdomar på fest.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 januari 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Tomma lustgasbehållare hamnar allt oftare på gator och torg i stället för att lämnas in hos återvinningscentralen.
Tomma lustgasbehållare hamnar allt oftare på gator och torg i stället för att lämnas in hos återvinningscentralen.Foto: Johan Nilsson/TT

Säg lustgas och många kvinnor får något nostalgiskt tacksamt i blicken. Att gasen, utspädd med syrgas, kan dämpa smärtan under de mest intensiva värkarna utan att skada vare sig den födande kvinnan eller barnet är verkligen något att vara tacksam över.

Utanför sjukhus, tandläkarmottagningar och liknande vårdinrättningar samt i viss omfattning inom livsmedelsindustrin är dock nyttan begränsad.

Annons

Dessvärre tycks lusten till den bedövande gasen öka på ett ovälkommet sätt.

Som BT flera gånger har berättat på nyhetsplats har det blivit trendigt inom vissa ungdomskretsar att använda lustgas som en drog. Och även om de själva betalar inköpspriset för gastuberna är det skattebetalarna som får stå för den verkliga notan. Mellan 17 500 och 28 000 kronor i månaden kostar det att ta hand om de 250-350 stora lustgasbehållare som kommer in varje månad, enligt Jessica Petroff, chef för Borås fem återvinningscentraler (BT 30/12). Betalningen delas mellan kommunen och Borås energi och miljö beroende på hur behållaren lämnas till återvinningscentralerna.

Själva processen att ta hand om de tomma kärlen är dessutom bökig och tidskrävande. Eftersom gasen räknas som ozonskadande ska varje tom behållare rapporteras till Naturvårdsverket, och för mottagaren som sköter förstöringen av behållarna gäller en liknande procedur.

Exakt vilka som använder lustgas just som en partydrog är svårt att veta. Att det finns en efterfrågan av och en marknad för produkten råder det dock ingen tvekan om. Den som googlar ”köpa lustgas” möts snabbt av erbjudanden från företag som utlovar billig och diskret leverans – med andra ord något som lär locka en köpare med begränsad inkomst och som inte vill skylta med sin beställning.

”Dessvärre tycks lusten till den bedövande gasen öka på ett ovälkommet sätt.”

Det är inte olagligt att köpa lustgas. Om trenden fortsätter bör dock lagstiftarna överväga åldersgräns samt mer kännbara konsekvenser för den som lämnar tomma behållare på fel ställe.

Det är nämligen ohälsosamt såväl för människor som för samhället att utsättas för gasen i större mängder. Hos människor består det i fysiska risker som syrebrist, blodproppar och nervskador. Även dödsfall har förekommit. För samhället handlar det främst om onödiga utgifter som gröper ur den gemensamma skattkistan på bekostnad av kommunens kärnverksamheter som skola och omsorg. Det gäller i synnerhet under rådande kärva läge där boråsarnas skattepengar behövs till annat än att både bokstavligt och ekonomiskt städa upp efter folk som går på fest, inhalerar droger och dumpar de tomma tuberna.

Det är visserligen alltid en avvägning hur mycket en halvstor men ännu omyndig tonåring kan kontrolleras utan att föräldrarna klampar in onödigt mycket i hans eller hennes privatliv. Samtidigt har den skötsamma killen eller tjejen inget att förlora på att mamma eller pappa bryr sig.

En god idé för det nya året vore därför att föräldrar till ungdomar tar reda på vad sönerna och döttrarna ägnar sig åt när de hänger sena kvällar.

Det vore ett riktigt hälsosamt nyårslöfte.

Annons
Annons
Annons
Annons