Annons

Onödigt låst kring droger

I samband med kongressvalet i USA kommer det i delstaten Kalifornien även att folkomröstas om legalisering av cannabis.
Ledare • Publicerad 30 oktober 2010
Sverige är inget föregångsland när det gäller narkotikadödlighet och inom missbruksvården. Här finns det anledning till översyn och pragmatiska lösningar som kan rädda liv.
Sverige är inget föregångsland när det gäller narkotikadödlighet och inom missbruksvården. Här finns det anledning till översyn och pragmatiska lösningar som kan rädda liv.Foto: MUSADEQ SADEQ

Folkomröstningen är inte oviktig ur ett svenskt perspektiv. Utgången påverkar den svenska narkotikadebatten liksom den allmänna synen på droger.

Att det just blossat upp en debatt i Expressen mellan folkhälsominister Maria Larsson och regeringens tidigare narkotikasamordnare Björn Fries, som förflyttades från den positionen av Larsson, är därför inget konstigt.

Annons

Enligt Folkhälsoinstitutet är användningen av cannabis låg i jämförelse med andra europeiska länder, men i gruppen unga män har missbruket ökat med 30 procent. Cannabis kan vara en inkörsport till tyngre droger, den har dessutom blivit mer koncentrerad på senare år. Sverige anses numera vara självförsörjande på cannabis, vilket är ytterligare en anledning att både öka polisens spaningsverksamhet och att stärka det förebyggande arbetet.

Maria Larsson har därför alla skäl i världen att varna för en alltför lättsam syn på cannabis. Men när folkhälsoministern påstår att vi i Sverige har en "jämförelsevis god situation när det gäller narkotikamissbruket" och att vi "lyckats väl med vår narkotikapolitik" är det svårt att hålla med (Expressen 27/10).

Regeringens egen utredare i alkohol- och narkotikafrågor, Gerhard Larsson, framhöll nyligen att missbruket av narkotika har ökat med 15 procent under den senaste tioårsperioden. Narkotikadödligheten i Sverige ligger på EU-genomsnittet. Endast var femte person som är beroende av alkohol och narkotika får den vård och det stöd som behövs.

Det finns alltså all anledning för regeringen att fokusera inte bara på hur vi kan stoppa inflödet av nya drogmissbrukare, utan även på hur vi ska ta hand om de tunga missbrukarna. Det är tydligt att det behöver göras mer inom missbruksvården.

Det förebyggande upplysningsarbetet och diskussionerna riktat till ungdomar är A och O inom narkotikabekämpningen. Tänk så mycket våld, kriminalitet, psykiskt lidande och allmän olycka som kan undvikas om så bara en person lockas bort från missbruksbanan.

Tyvärr fastnar dock den allmänna debatten i ett skyttegravskrig mellan "drogliberaler" och "moralister". Frågan om hur det kan komma sig att drogliberala länder som Portugal och Nederländerna har en lägre narkotikadödlighet än Sverige, ställer på något sätt frågan på sin spets. En mer tillåtande attityd till droger kommer oundvikligen att leda till att fler fastnar i missbruk, men tydligen har även drogliberala länder något att lära oss.

Vi bör med öppenhet se med vilka medel som dödligheten kan minskas. Dit hör frågan om sprutbytesprogram, något som bara tillämpats i Skåne. Visst är det dubbelmoral att det offentliga hjälper ett kriminellt beteende, men man måste också fråga sig vad priset är för att inte göra det.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons