Annons

Karin Karlsbro: Olympiska kommittén måste ta sitt ansvar

Nu riktas världens blickar åter mot Peking, när Kina står värd för sitt andra OS på 14 år. Men bakom kulisserna och pampiga invigningsceremonier pågår något vi inte får se, ett ohyggligt förtryck och förföljelse.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 5 februari 2022
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bakom kulisserna under OS gömmer sig ett ohyggligt förtryck och förföljelse, skriver Karin Karlsbro.
Bakom kulisserna under OS gömmer sig ett ohyggligt förtryck och förföljelse, skriver Karin Karlsbro.Foto: Brynn Anderson

EU:s medlemsländer borde tillsammans genomföra en diplomatisk bojkott av spelen. Det är ett tillfälle för oss – för den fria världen – att unisont protestera mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Fyra EU-länder har meddelat att de inte kommer att skicka några officiella företrädare. Även USA, Australien, Storbritannien och Kanada deltar i den diplomatiska bojkotten, och skickar därmed inte heller några nationella representanter till spelen.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Dessvärre har regeringen gjort det tydligt att Sverige inte vågar fatta det självklara beslutet. Idrottsminister Anders Ygeman stannar dock hemma. Men inte som en markering mot Kina, utan förklarar att beslutet enkom beror på smittläget. Det är inte bara fegt – det är farligt. Demokratier behöver hålla ihop. Ygeman säger att “vi har andra arenor att kritisera Kina”, men det finns faktiskt andra arenor för OS än de kinesiska. Sportwashing på denna industriella nivå skadar alla. När de atleter och journalister som närvarar är helt oförmögna att uttala sig utan att riskera reprimander är det viktigare än någonsin med ett tydligt avståndstagande från svensk sida.

Annons

Kritiken som riktades mot sommar-OS i Kina 2008 är tyvärr minst lika relevant än idag. Kommunistpartiet med Xi Jinping i spetsen skyr inga medel för att få sin vilja igenom och tystar brutalt alla som visar sitt missnöje. I Xinjiang pågår ett folkmord på uigurer, och förtrycket mot minoriteter är kompakt.

”Ansvaret för att spelen kidnappas av auktoritära regimer vilar hos den olympiska kommittén och sponsorerna.”
Karin Karlsbro

Demokratin i Hong Kong har fullkomligt nedmonterats, och protester har slagits ned skoningslöst. Svenske medborgaren och författaren Gui Minhai sitter ännu fängslad efter att ha kidnappats av Kina i Thailand 2015, och Taiwan utsätts konstant för kinesiska hot. Efter att vårt grannland Litauen visat solidaritet med Taiwan har de kinesiska repressalierna varit så allvarliga att EU har fått gripa in och klagat hos Världshandelsorganisationen WTO.

Kina är dessvärre inte det enda exemplet. Vi minns de olympiska vinterspelen i ryska Sotji med rapporter om 10 000-tals gästarbetare som utnyttjades under slavliknande former. Senare i år kommer fotbolls-VM att spelas i Qatar, något som redan har kostat tusentals gästarbetare livet.

Alla de fantastiska idrottstalanger, kvinnor och män, som kämpar för att nå prispallen efter år av satsning och träning förtjänar sitt OS. Ansvaret för att spelen kidnappas av auktoritära regimer vilar hos den Internationella olympiska kommittén (IOK) och sponsorerna. Det vore intressant att höra den svenska ledamoten Gunilla Lindbergs syn på detta. Kanske speglar hennes tystnad kommitténs totala likgiltighet inför brott mot mänskliga rättigheter? Någon gång måste IOK ta sitt ansvar.

Annons
Annons
Annons
Annons