Annons

Och hur ska man tolka det här?

Om 60 procent röstar ja och 35 procent röstar nej, då är det vad alla rimligen skulle kalla för ett klart besked i en folkomröstning.
Ledare • Publicerad 27 mars 2012

Men om valdeltagandet blott är 28 procent – då är det snarare ett besked om lågt intresse och ett resultat som är svårtolkat, för att inte säga omöjligt att värdera.

Ändå är det nu vad fullmäktigepolitikerna i Ljungby tvingas göra efter att söndagens folkomröstning utfallit enligt ovan.

Annons

”Att inte följa utslaget vore ett hån mot demokratin”, säger jasidans företrädare i Sveriges Radio Kronoberg, som vore ett sådant agerande det självklara valet.

Men att låta 3.648 avgivna jaröster avgöra en fråga där 21.933 personer varit röstberättigade är näppeligen att hylla demokratin. Snarare kan man säga att folkomröstningen i Ljungby visar på alla de nackdelar det lokala folkomröstningsinstitutet har när det används i en fråga som berör endast en del av kommunen.

Det vill säga, även om det här handlade om tre skolor går det i och för sig att hävda att det berör hela kommunen. Ty vad händer nu om fullmäktige trots allt går på jasidans linje och öppnar de tre skolorna som omröstningen gällde? Tvingar budgeten dem då att stänga skolor i andra delar av kommunen och kommer man då där att dra ihop en namnlista och gå till fullmäktige och kräva folkomröstning?

Så kan svårhanterade frågor fortsätta att dras i långbänk därför att fega politiker inte vågar sätta ner foten.

Grundlagsutredningens tanke med att göra det lättare att få till stånd kommunala folkomröstningar var att vitalisera demokratin. Resultaten i Ljungby visar på avigsidorna och risken är uppenbar att detsamma kommer att ske i Svenljunga.

För alldeles oavsett hur fullmäktige tolkar beslutet kommer någon grupp att bli väldigt besviken. Man ska komma ihåg att bakom varje namninsamling för till exempel nedläggningshotade skolor finns ett otroligt starkt engagemang.

Mängder av frivilliga lägger ner tid och kraft för att påverka. De brinner för sin bygd och sina barn. Den politiker som säger ja till en folkomröstning tar därför på sig ett oerhört stort ansvar.

Än är inte datum för folkomröstningen i Svenljunga bestämt. Politikerna har inte ens lyckat komma överens om hur de ska formulera frågorna. Ändå är det bekymret förmodligen ingenting mot hur svårt det kommer att bli att tolka resultatet.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons