Annons

Ny start för Markandan?

Det politiska förhandlingsspelet i Mark är avslutat. Det blir fortsatt minoritetsstyre, fast med en annan färg.
Ledare • Publicerad 14 oktober 2010

Miljöpartiet valde alliansen och valteknisk samverkan. Därmed övertar alliansen styret från Socialdemokrater och Vänsterpartister.

Det är en glädjande och rimlig tolkning av väljarnas dom. Med tanke på Moderaternas framgång i kommunvalet och Socialdemokraternas tillbakagång är det inte mer än rätt att Margareta Löfgren (M) med all sannolikhet tar över ordförandeklubban från Pelle Pellby (S).

Annons

Ett allians-grönt majoritetsstyre hade förstås varit att föredra. Men hur skapa stabila majoriteter i en kommun som har två, numera tre, missnöjespartier i fullmäktige? Mark utmärker sig negativt i så måtto på Sjuhärads politiska karta.

Det ligger nära till hands att anta att det medborgerliga missnöjesröstandet har ett samband med den instängda förvaltningskultur som har påvisats gång efter annan det senaste året. Det gäller turerna kring entrétrappan till kommunhuset men naturligtvis först och främst bristerna i hanteringen av barn och unga.

När viljan att nå samstämmighet och komma överens slår över till att politiker uppmanar tjänstemän att lägga locket på och sopa problem under mattan är det inte så konstigt att allmänheten reagerar.

För Marks kommun har ju hamnat i det nationella strålkastarljuset av helt fel anledningar det senaste året. Socialstyrelsen och Länsstyrelsen har levererat svidande kritik av hanteringar av utsatta barn och unga. Efter att ha granskat 15 fall menar Socialstyrelsen att man visat prov på bristande kompetens, dålig rättssäkerhet och dålig kvalitet (BT 24/9).

Länsstyrelsens kritik om familjehemsvård av barn hölls dessutom hemlig för allmänheten i mer än åtta månader.

Skandalerna har framkallat avgångar inom såväl förvaltningen som bland de förtroendevalda, men det krävs betydligt mer för att komma tillrätta med de systemfel som ligger till grund för kritiken mot Marks socialtjänst.

Att både Pelle Pellby (S) och Margareta Löfgren sluter upp bakom kommunchefen Haleh Lindqvists krav på total genomlyssning av kommunens verksamhet tyder dock på ett trendbrott.

Det verkar nu finnas en öppen och ärlig ambition att öppna upp förvaltningen för allmänhetens insyn. Men det krävs också att en intern kultur där det anses skamligt att vittna om problem utåt, till journalister och andra myndigheter, röks ut.

Idag kommer ett test på om politikerna är beredda att lyssna till allmänhetens synpunkter. Mötet i Kinnaborgssalen om Socialstyrelsens kritik mot socialtjänsten lär engagera. Kan det bli avstampet till en ny fräschare version av Markandan?

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons