Annons

Kajsa Kettil: Nu är ungdomsförbunden de vuxna i rummet

Håll koll på de unga, liberala politikerna i höst. De kan få moderpartierna att sansa sig.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 20 oktober 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad markerar när moderpartiet går för långt.
Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad markerar när moderpartiet går för långt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säsongen för riksdagspartiernas stämmor, kongresser och landsmöten är igång. Miljöpartiets kongress den gångna helgen gjorde inte så mycket väsen av sig, förutom den i förväg inlämnade och avslagna motionen om att medier ska tvingas inleda sina sändningar med klimatnyheter. Det blev så klart inget med det, men det belyser trots allt vilka åsikter som – bland många mindre kontroversiella – finns hos ombuden.

Annars är det till stor del ungdomsförbunden som sticker ut under den politiska hösten 2021, åtminstone tills budgetomröstningar och en eventuell ny regeringskris tar över när senhösten övergår i vinter. Nyligen skickade SSU upp sin testballong där ungdomsförbundets nyvalda ordförande Lisa Nåbo argumenterade för att partiet borde lämna pensionsgruppen för att i stället få riksdagsmajoritet för högre pensioner tillsammans med SD och V.

Annons

Utspelets syfte är sannolikt att underlätta för Magdalena Anderssons (S) kommande regering att driva vänsterpolitik även med hjälp av SD, som ju inte är ett renodlat högerparti utan placerar sig där det bedömer att det har störst chans att få igenom sin hjärtefråga migrationen. Detta ändrar dock inte faktumet att det radikala förslaget kommer just från Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.

”Intressant blir även Moderaternas stämma som inleds på torsdagen. Och även här är det ungdomsförbundet som vill att moderpartiet ska besinna sig.”
Kajsa Kettil

På andra sidan blockgränsen ser det annorlunda ut. Där är det inte de unga partiföreträdarna som står för de mest uppseendeväckande förslagen. Tvärtom visar exempelvis Muf och Luf – Moderaternas respektive Liberalernas ungdomsförbund – att det är de som vill tygla sina moderpartier och inte tvärtom. I en intervjuserie med partiernas ungdomsförbundsordförande blir det tydligt att dagens liberala 20-plussare står för principfasthet och sunt förnuft.

Ett tydligt tecken kommer från Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari som lovar att arbetsvägra i valrörelsen om L inte sätter gränser mot SD (DN 14/10). Hon påminner om att ungdomsförbundarna vanligtvis utför mycket av det osynliga grovarbetet under den slitsamma tiden inför ett val.

Med tanke på hur farligt nära riksdagsspärren partiet befinner sig kan varje utdelat flygblad och varje bryggd kaffetermos göra skillnad, och trots att ett valresultat under fyra procent skulle innebära att Pourmokhtari själv snuvas på en riksdagsplats, verkar hon orubblig i beslutet.

Det är uppfriskande i en tid då allt fler partier överger sina tidigare löften om att hålla avstånd till populistiska partier. Det blir därför intressant att följa diskussionerna under Liberalernas landsmöte om en månad.

Intressant blir även Moderaternas stämma som inleds på torsdagen. Och även här är det ungdomsförbundet som vill att moderpartiet ska besinna sig. Muf:s ordförande Matilda Ekeblad anser att Moderaterna är ”farligt ute med förslagen om anonyma vittnen och visitationszoner” (DN 16/10). Hon kommer att kämpa för det hon beskriver som det ”moderata dna:t” där individens frihet och integritet står i centrum. Med sin uppväxt på landsbygden som dotter till lantbrukare kan hon även bidra med en del perspektiv i klimatpolitiken som storstadsmänniskor lätt missar.

De båda liberala ungdomsförbundsordförandena för tankarna till två förutfattade meningar; att ungdomar är radikala och att de är vår framtid. Det första påståendet är i detta fall lyckligtvis fel. Det andra är lyckligtvis rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons