Annons

Mathias Bred: Norska folket vill ha tillbaka Erna Solberg

Det blåser högervindar i Norge.
Mathias BredSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 16 september 2023
Mathias Bred
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Høyres partiledare Erna Solberg firar valsegern med tårtkalas.
Høyres partiledare Erna Solberg firar valsegern med tårtkalas.Foto: Emilie Holtet

När de norska kommun- och fylketingsvalen hölls på måndagen blev det en tydlig framgång för den blå sidan och en lika tydlig förlust för den röda. Höyre blev största parti med 25,8 procent av rösterna. Resultatet sågs av några som en besvikelse. Partiet hade legat runt 30 procent i flera mätningar. Socialdemokratiska Arbeiderpartiet fick 21,2 procent. Resultatet var det sämsta sedan 1924 men samtidigt också en lättnad. Flera mätningar hade pekat på sämre utgång.

Dagens krönikör

Mathias Bred

är politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån.

Partierna till vänster om Arbeiderpartiet; Rödt, Socialistisk Venstre och Miljöpartiet backade eller stod still. Senterpartiet – som regerar som stödparti till Arbeiderpartiet – straffades hårt av väljarna och föll från strax över 14,2 procent till 8,2 procent. Ett hårt slag för ett parti som sett sig som det starka kommunpartiet.

Annons

På högersidan gick Fremskrittspartiet och Venstre fram. Bara Kristelig Folkeparti låg kvar på 4 procent.

Vad beror då högervinden på? Till väsentlig del handlar det om missnöje med den sittande rödgröna regeringen. Lokalvalen är ämnade att handla om politik på lokal och regional nivå men i praktiken blir det ett slags omröstning i halvtid om hur landet sköts från Oslo. Partiledarna tar stor plats i valdebatten och Höyre verkar ha tjänat på att Erna Solberg har synts. Väljarna som efter åtta år röstade bort henne i Stortingsvalet 2021 verkar ha ångrat sig. En vanlig åsikt är att Solberg skulle ha klarat den ekonomiska krisen bättre än sittande statsministern Jonas Gahr Støre. Erna Solberg lyckades ju väl med att hantera pandemin.

På andra sidan i politiken har missnöjet med den rödgröna regeringen många bottnar. En är att partierna till vänster har haft svårt att samarbeta internt vilket har märkts utåt. Arbeiderpartiet har hamnat i en svår ideologisk balansgång där norska LO, och de två socialistiska partierna trycker på för en hårdare klassretorik. Samtidigt är de egna kärnväljarna mer mittenorienterade och väljarflykten har nästan uteslutande gått högerut.

”En vanlig åsikt är att Solberg skulle ha klarat den ekonomiska krisen bättre än sittande statsministern Jonas Gahr Støre.”
Mathias Bred

En annan orsak bakom missnöjet är de många skandaler som skakat den norska regeringen. Två ministrar har fått avgå efter korruptionsavslöjanden. Ytterligare två har kopplats till vänskapskorruption men sitter kvar, med stukat inflytande. Bilden av Arbeiderpartiet som de vanliga människornas parti mot eliten har fått sig en rejäl törn.

Arbeiderpartiet ska nu tillsätta en egen utredning om vad som gick fel i valet. Svenska Socialdemokrater gör klokt i att följa den med intresse.

Kan även svenska moderater lära något av Höyres framgångar? Dessa hängde som nämnts mycket på Erna Solbergs popularitet. Hon fortsatte sin förändring av Höyres framtoning enligt devisen att ”hellre prata människor än miljarder”. Men man kan också notera att Höyre faktiskt vann mycket av den sakpolitiska debatten i lokalvalen. Inte minst betydelsefullt blev att Höyre nu har högst förtroende bland de norska väljarna i äldrefrågor. Det är något svenska Moderaterna skulle kunna sträva efter.

Annons
Annons
Annons
Annons