Annons

Anela Murguz: Nooshi Dadgostar hycklar om partyknarket

V-ledaren verkar mer orolig över linor som dras på Stureplan än i det egna kansliet.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 17 januari 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) efter partiledardebatten i riksdagen.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) efter partiledardebatten i riksdagen.Foto: Henrik Montgomery/TT

När Nooshi Dadgostar frågades ut i Ekots Lördagsintervju (10/10 2020) som tillträdande partiledare för Vänsterpartiet tog hon själv upp narkotikafrågan som central för gängkriminaliteten. ”Vi pratar alldeles för lite om var pengarna kommer ifrån. I stor utsträckning handlar det om narkotikahandel. Och den här narkotikan, den säljs ju till människor som har mycket pengar och kan handla mycket narkotika. Det är bara att gå ut här i Stockholm på Stureplan en fredagskväll och se hur narkotikan flödar”, sade V-ledaren då.

Det hade räckt med ett studiebesök i riksdagen. Tydligen flödar narkotikan där också. Den svenska demokratins hjärta som också är en arbetsplats för folkvalda riksdagsledamöter och deras tjänstemän. När Aftonbladet begav sig till partikansliernas toaletter i riksdagen, som bara den med passerkort har tillgång till, hittades spår av kokain hos fyra av åtta partier: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

”Här hade Dadgostar chansen att statuera ett exempel på det hon själv efterfrågat så många gånger förr hos andra politiker.”
Annons

De flesta partiledarna såg allvarligt på nyheten när en av Aftonbladets reportrar frågade om saken kort efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Men inte Nooshi Dadgostar (V). Till tidningen sade hon med ett hånfullt leende att Aftonbladet kan testa sina egna toaletter och personal först. Skulle inte det vara roligt? undrade hon.

Och ja, nog hade det varit roligt om det inte vore för att Dadgostar tidigare gjort politiska poänger av det så kallade partyknarket. Ett begrepp som kommit att känneteckna den välbärgade medel- och överklassens roll i gängkriget som plågar främst Sveriges förorter.

Dadgostar är långt ifrån den enda partiledaren som påtalat att den som köper narkotika av gängen också har ett ansvar. Det har S-ledarna Magdalena Andersson och den tidigare Stefan Löfven också gjort, för att nämna några. Men Dadgostar är den enda partiledaren som på ett så infantilt sätt skjuter ifrån sig ansvar i en fråga som hon själv ansträngt sig för att få upp på den politiska dagordningen.

Lördagsintervjun från 2020 var nämligen inte enda gången Dadgostar berörde partyknarket, eller Stureplan för den delen. Hon har gjort det i partiledardebatter och i sociala medier. Så sent som i höstas beskrev hon i ett inlägg på Instagram partyknarket som ”ett stort problem”. Faktum är att V-ledarens sätt att uttrycka sig så kraftfullt om droger har fått partivänner att reagera kritiskt eftersom de uppfattat det som ett avsteg från partiets narkotikapolitik.

Här hade Dadgostar chansen att statuera ett exempel på det hon själv efterfrågat så många gånger förr hos andra politiker. Men det är tydligen svårt när det visar sig att ”partyknarket” inte bara finns på Stureplan utan även bland partikamrater.

Annons
Annons
Annons
Annons