Annons

Kajsa Kettil: Navalnyj har lämnat över stafettpinnen – väst måste greppa den

Aleksej Navalnyj är död. Låt inte hoppet om ett demokratiskt Ryssland begravas med honom.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 februari 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Omvärlden har ett ansvar att hålla Alexej Navalnyjs kamp levande.
Omvärlden har ett ansvar att hålla Alexej Navalnyjs kamp levande.Foto: Markus Schreiber

Det var på fredagen som beskedet kom: Den ryska kriminalvården meddelade att den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hastigt hade avlidit. På eftermiddagen uppgav Navalnyjs talesperson Kira Yarmysj att dödsfallet ännu inte var bekräftat, men många Rysslandskännare bedömer uppgifterna som trovärdiga. Enligt kriminalvården insjuknade han i samband med en promenad, och hans liv gick inte att rädda.

Oavsett om den officiella beskrivningen av förloppet är korrekt eller inte så är det fel. För den 47-årige Navalnyjs liv hade visst gått att rädda. Om Ryssland hade varit ett land med ett styre som respekterade demokrati och mänskliga rättigheter skulle han inte ha dött, hårt tärd efter flera år i fångenskap varav lång tid i isolering.

Annons

Många har imponerat sett på när Navalnyj har avslöjat korruption, utmanat Putin och trotsat det alltmer auktoritära Kreml. Utan märkbar fruktan för sitt eget liv har han gång på gång vägrat vika sig för påtryckningar, hot och till och med fysiska attacker.

Efter förgiftningsförsöket i augusti 2020, som han överlevde med en hårsmån tack vare sjukhusvård i Tyskland, återvände han till Ryssland i början av 2021. Detta trots att han hade kunnat leva relativt tryggt i exil och försöka driva kampen utanför landet. Men han insåg att han skulle provocera och därmed påverka mer inifrån. Det var alltså med full vetskap om riskerna han åkte tillbaka till det Ryssland som försökt döda honom med nervgiftet Novitjok. Han greps direkt på flygplatsen och har sedan dess suttit frihetsberövad.

Hans död innebär en stor sorg för hans närmaste, men även för alla ryssar som har hoppats på ett maktskifte i Moskva. Det kan framstå som verklighetsfrånvänt i dag att hysa förhoppningar om demokrati i ett land där Putinregimen styr med järnhand, men det är bara ett par decennier sedan utvecklingen gick i frihetlig riktning inte bara i Ryssland utan i andra delar av världen.

”Det betyder även att det demokratiska väst har fått ännu en påminnelse om att Putin är en ledare som inte skyr några medel för att stanna vid makten.”

I dag vet vi tyvärr att den liberala demokratin inte alls hade segrat för gott. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina för två år sedan är ett brutalt bevis för det, liksom förtrycket av ryssar som vågar protestera mot makten.

Efter nyheten om Alexej Navalnyjs död demonstrerade människor runtom i världen mot den ryska regimen, här utanför den Rysslands ambassad i London.
Efter nyheten om Alexej Navalnyjs död demonstrerade människor runtom i världen mot den ryska regimen, här utanför den Rysslands ambassad i London.Foto: Kin Cheung

Många spådde att Navalnyj skulle sitta fängslad så länge Putin härskar. Situationen, och därmed chanserna till en fungerande opposition, har gradvis försämrats i takt med att Alexej Navalnyj sakta men säkert har brutits ner i fångenskap.

När uppgifterna om hans död har bekräftats innebär det att den sista strimman hopp för många frihetslängtande ryssar kan ha släckts. Det betyder även att det demokratiska väst har fått ännu en påminnelse om att Putin är en ledare som inte skyr några medel för att stanna vid makten.

Det går inte med säkerhet att veta varför Navalnyj dog just nu, men det är ändå värt att notera att det skedde en månad före det så kallade presidentvalet där Putin under skendemokratiska former ska bli omvald. Det är även en dryg vecka efter att en annan oppositionspolitiker, krigskritikern Boris Nadezjdin, underkänts som kandidat i presidentvalet.

Signalen från Kreml är tydlig: Våga inte utmana makten.

Därför måste signalen från väst vara ännu tydligare: Vi stöttar alla som på något sätt försöker bidra till ett friare Ryssland.

Alexej Navalnyj fick aldrig uppleva demokrati i sitt hemland. Han var beredd att offra sitt liv för att andra skulle få det bättre. Lyckligtvis finns det fortfarande likasinnade som vågar höja sin röst eller stödja den som gör det. Som oppositionspolitikern Boris Nadezjdin själv uttrycker det: ”Tiotals miljoner människor hade röstat på mig. Enligt opinionsundersökningarna är jag det näst mest populära alternativet. Förr eller senare kommer jag att vara rysk president. Jag föredrar det första alternativet.”

Annons
Annons
Annons
Annons