Annons

Amanda Broberg: När MP kom från stan

I helgen samlades ett Miljöparti i kris till kongress.
Amanda BrobergSkicka e-post
Kortledare • Publicerad 6 maj 2019
Amanda Broberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Miljöpartiets kvinnliga språkrör Isabella Lövin fotograferad inför riksdagsvalet 2018.
Miljöpartiets kvinnliga språkrör Isabella Lövin fotograferad inför riksdagsvalet 2018.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ett förslag som lanserats, med bakgrund av de bottenlåga stöd partiet har på lands- och glesbygden, är att avskriva studielån för unga som bosätter sig där. Förslaget må ha goda intentioner, men avsändaren är knappast trovärdig i detta fall.

MP har konsekvent bedrivit en politik som slår hårt mot glesbygden, och de som är beroende av bil eller flyg eftersom avstånden är långa. Bensinskatten och flygskatten är två sådana exempel. Språkröret Isabella Lövin menar dock att hon “vägrar köpa bilden av att klimatomställningen skapar orättvisa eller klyfta mellan stad och land”. Men samtidigt får stadsbor subventionerade elcyklar, och de som är beroende av bilen får chockhöjd bensinskatt.

Annons

Avskrivna studielån lär göra föga för att attrahera fler unga till landsbygden, om det kostar skjortan att leva där. Beskattningen av bilen och flyget är två saker som gör livet på landet dyrt.

MP kan således vägra köpa den bilden hur mycket de vill – och de kanske kan återkomma när de sett sina väljarsiffror utanför Södermalm och Majorna nästa val.

Annons
Annons
Annons
Annons