Annons

Myten om marknadshyror

Den som lyssnar till Hyresgästföreningens företrädare får lätt intrycket att det råder ideella förhållanden på bostadsmarknaden. Alla som letar efter bostad, speciellt i våra storstäder, vet dock att så inte är fallet.
Ledare • Publicerad 18 april 2008

Den så kallade bruksvärdesprincipen fungerar relativt bra i små- och medelstora kommuner, men inte i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte utredaren Michaël Koch för att göra de svenska reglerna förenliga med EU:s regler för statsstöd och konkurrens. Senare fick Koch ta emot tilläggsdirektiv av Mats Odell (kd).

Annons

Idag drivs nämligen inte de kommunala bostadsbolagen affärsmässigt trots att de konkurrerar på samma marknad som de privata bostadsbolagen. Utredaren menar därför att allmännyttan på sikt måste sträva efter att göra större vinster för att inte bryta mot EG- lagstiftningen. Därför föreslås ett större inslag av marknadsmässigt tänkande vid hyressättningen. De helt grundläggande marknadsmässiga principerna om utbud och efterfrågan skall alltså få ett större genomslag för hyresnivåerna.

Och vad är det för fel med det? Är det bättre att vakta dagens system med orimligt långa bostadsköer, omfattande svarthandel med hyresrätter och litet byggande av nya bostäder.

Det handlar dessutom inte om någon chockhöjning av hyrorna, ännu mindre om att låta få marknadskrafterna få fullt genomslag. En höjning om max fem procent årligen stipuleras. De kommunala bolagen skall heller inte få styra de privata bolagens hyressättning framöver.

Detta gör Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman ett stort nummer av på DN-debatt (17/4). De siffror hon presenterar pekar på chockhöjningar av hyran: i områden som Örgryte, Gamla Stan och Limhamn i Malmö. Det är alltså hyresgästerna i några av Sveriges absolut dyraste områden som föreningen kämpar för? Områden dit man får köa i åtskilliga decennier för att få tillträde.

Det skulle i själva verket behövas kraftigare reformer än de som utredare Koch föreslagit. Färre regler för byggbranschen, mer marknadsmässiga inslag och sänkt standard på vissa bostäder. Så skulle det bli billigare att bygga och köerna kapas.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons