Annons

Anela Murguz: Nästa gång Instagram ligger nere tänker jag vara tacksam

Det tål att fundera över vilken makt de sociala medieplattformarna har över våra liv.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 7 oktober 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Under måndagen drabbades Instagram, Facebook och WhatsApp av ett stort tekniskt haveri.
Under måndagen drabbades Instagram, Facebook och WhatsApp av ett stort tekniskt haveri.Foto: Karl-Josef Hildenbrand

Under måndagskvällen låg Instagram, Facebook och WhatsApp nere i flera timmar och det ska medges att det kliade i fingrarna på mig. Instagram är en av de appar som slukar min tid mest. Det är ingen slump då appen – som förvisso har en bred skara användare – är konstruerad på ett sätt som framförallt tilltalar unga kvinnor.

Numera går det till exempel att tjäna oerhörda summor på att exponera sin retuscherade vardag som influencer. Och även om det finns gott om manliga influerare är de kvinnliga influerarna både fler och mer framgångsrika. Dessutom är de annonspengar som kommer med den unga målgruppen en viktig del av appens ekonomiska maskineri.

”Inte heller lägger vi ut alla de motgångar vi möter i vår vardag. Istället sorterar vi och väljer ut det vi vill att andra ska se.”
Anela Murguz
Annons

För ett par år sedan märkte Instagram att appen började tappa användare och lanserade då konceptet ”stories”. Där kan man dela med sig av snuttar av sin vardag. Antingen som foto eller video som försvinner efter 24 timmar. Alltså blir det vardagliga ännu lättare att exponera.

Men få vill lägga ut sitt smutsiga diskhon som väntar på att tas om hand eller tvätthögen i badrummet som man har förträngt. Och inte heller lägger vi ut alla de motgångar vi möter i vår vardag. Istället sorterar vi och väljer ut det vi vill att andra ska se. Resultatet blir en förfinad version av vardagen som våra åskådare i slutändan jämför sig med.

Frågan är vad den ständiga inblicken i andras välpolerade liv gör med oss människor. Allra särskilt unga som lätt kan få en skev uppfattning av livet. Svaret på den frågan verkar finnas i Facebooks interna dokument. Sedan en tid tillbaka äger Facebook även Instagram och har tillsatt en forskargrupp som har tittat närmare på hur användare påverkas av appen.

Den tidigare Facebook-anställda och visselblåsaren Frances Haugen frågades ut i den amerikanska senaten under tisdagen.
Den tidigare Facebook-anställda och visselblåsaren Frances Haugen frågades ut i den amerikanska senaten under tisdagen.Foto: Drew Angerer

Ungdomar i allmänhet, och unga tjejer i synnerhet, mår sämre till följd av appen. Det bekräftar även sammanställningar som organisationen Minds har gjort; ju mer tid man lägger på dessa forum desto sämre tenderar man att må. Och några liknande tendenser återfinns inte till exempel hos appar som Snapchat eller TikTok, vilket bland annat förklaras med att det på dessa plattformar finns ett utrymme för humoristiska inslag i form av roliga filters, medan Instagram handlar om att allt ska se snyggare ut.

I USA har avslöjandet skapat en politisk debatt och under tisdagen frågades en tidigare Facebook-anställd ut i kongressen som bland annat sade att företaget prioriterar vinst framför människors hälsa. Det drogs även paralleller till hur tobaksföretagen historiskt undanhållit riskerna med rökning.

I Sverige har nog frågan gått de flesta förbi. Det säger något om hur passivt vi svenskar ser på de sociala medieföretagens växande makt över våra liv. Och under måndagens haveri blev det särskilt tydligt vilket monopol enskilda företag har vad gäller den digitala kommunikationen. Det kan knappast anses sunt att ett fåtal företag har så stor ställning och dessutom gång på gång slipper ta ansvar för sina produkter.

Den gamla devisen gör sig gällande även här och lyder på följande sätt; om något är gratis är produkten förmodligen du. De nya avslöjandena kring plattformarnas påverkan på människors mående kan förhoppningsvis bidra till bättre kunskap och medvetenhet om vad för typ av föreställningar av världen som dagens ungdomar möter i sina sociala kanaler. Det borde därför också underlätta för föräldrar att våga sätta tydligare gränser när det gäller användning av sociala medier.

Och för egen del kommer jag nog snarare att vara tacksam än otålig nästa gång det inte går att komma åt Instagram.

Annons
Annons
Annons
Annons