unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Kampen mot hedersförtryck är inte över

Framgångarna mot hedersförtryck är många. Men de kan bli ännu fler.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Varje år när skolan börjar talas det om de tomma skolbänkarna som vittnar om att barn troligtvis förts ut ur landet för att könsstympas, giftas bort eller som skickats på en så kallad uppfostringsresa. Exakt hur många barn som drabbas är svårt att veta eftersom mörkertalet är stort. Men förhoppningsvis kan de bli färre i år tack vare ny lagstiftning.

Den första juli i år skärptes straffen för hedersrelaterade brott. Bland annat har vårdnadshavare nu ett större ansvar för att skydda sina barn från barnäktenskap. Och vid misstankar om bortgifte kan ett utreseförbud utfärdas för barnet. Knappt en månad senare har det visat sig ha goda resultat.

SVT rapporterar om en 11-årig flicka i en kommun i Västsverige som var på väg att giftas bort i Turkiet. Socialtjänsten utfärdade därför ett utreseförbud, vilket ledde till att det planerade äktenskapet stoppades. Men den 11-åriga flickan är inte ensam. Under förra året fick det nationella kompetenscentret för hedersförtryck 164 ärenden som gällde oro eller bekräftade fall av barn som förts ut ur Sverige.

Med tanke på den risk det ofta innebär att vända sig mot den egna familjen finns det skäl att anta för att det vid sidan om detta också finns ett stort mörkertal. Den nya lagen spelar onekligen en viktig roll i att förhindra att dessa barn blir fler. Men det innebär inte att hela slaget är utkämpat. Det finns fortfarande strider som måste tas.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Hur många som drabbas av hedersförtryck, både nationellt och lokalt, är fortfarande en gåta. En nationell kartläggning från länsstyrelsen i Östergötland, som gäller bortförda personer i hederskontext specifikt, visar till exempel att en stor andel kommuner saknar kännedom om barn som uppges vara gifta.

Det skulle mycket väl kunna vara konsekvensen av att det saknas en helhetsbild av hedersförtrycket i stort. Relevant för Borås är att kommunfullmäktige avfärdade en lokal kartläggning av hedersförtrycket till förmån för en nationell sådan. I efterhand har den nationella kartläggningen inte gått att slutföra. Trots det har en lokal kartläggning, av det slag som Liberalernas Anna Svalander och Anne-Marie Ekström motionerade om år 2016, ännu inte påbörjats.

Hedersförtryck som fenomen kantas fortfarande av okunskap. Det är först på senare år som man har fått upp ögonen för det faktum att även pojkar och män kan vara offer, och att dessa föråldrade strukturer många gånger upprätthålls av kvinnliga släktingar. Behovet av en kartläggning är därför stort.

Alla barn, oavsett bakgrund, har rätt att komma tillbaka till skolbänken när sommaren når sitt slut. De har rätt att forma sina liv, följa sina drömmar och välja vem de ska gifta sig med. Framförallt har de rätt till sin barndom. Men för att kunna hjälpa de barn som berövas dessa rättigheter måste vi veta hur många de är, var de finns och vilka de är.

Läs mer

Korskyrkan expanderar på Norrby – och ska hjälpa unga kvinnor

Borås

Korskyrkan expanderar på Norrby – och ska hjälpa unga kvinnor

”Vi vill att Korskyrkan ska komma ut och verka i stadsdelen”

Kim Walls ljus skiner genom mörkret i omtalade ”Utredningen”

Tv-serierecension

Kim Walls ljus skiner genom mörkret i omtalade ”Utredningen”

I “Utredningen” ges makten tillbaka till brottsoffret, Kim Wall. Förövaren kallas inte ens vid namn.

Succéstart för antikroppstester – fullbokat första dagen

Borås

Succéstart för antikroppstester – fullbokat första dagen

Samordnaren: ”Stort intresse hos befolkningen att få veta om de har antikroppar eller inte”

Polishuset Borås

Borås

Man sprejade tändvätska utanför polishuset – hade tändare på sig

Han sa att det var urin, men det visade sig vara tändvätska, säger stationsbefäl Joakim Danz

Hon utsattes för sol-och-vårare – vill varna andra

Borås

Hon utsattes för sol-och-vårare – vill varna andra

”När jag sa nej till att skicka pengar blev han vansinnig”

Borås

BORÅS: Rånoffer gjorde motstånd – vilt slagsmål på buss

Passagerare gick emellan – misstänkt anhållen.