Annons

Anela Murguz: Hur ska samhället skydda kvinnor?

Den som sett SVT-dokumentären om Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson kan inte ha lämnats oberörd.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 1 april 2019
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kulturminister Amanda Lind.
Kulturminister Amanda Lind.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

År 1997 dömdes en före detta pojkvän, också en framgångsrik skådespelare, för misshandel. Bland annat hade han knuffat henne så hårt mot en vägg att den gått sönder och vid ett annat tillfälle hade han tagit en kniv och huggit i hennes ytterkläder och slängt ut dem ur sjunde våningen. Mot bakgrund av detta är det därför inte särskilt svårt att förstå hur det kommer sig att den förväntansfulla Josefin Nilsson man möter i början av dokumentären mot slutet förvandlas till en förstörd kvinna i bottenlös sorg.

Josefin Nilsson avled plötsligt år 2016 och har efter att dokumentären, som sändes på fredagen den 22 mars - samma dag som hon skulle fyllt 50 år, kommit att bli en symbol för våld i nära relationer. Kort efter att dokumentären sändes började hashtagen #brinnförjosefin trenda i sociala medier. Dagen därpå hölls en ljusmanifestation till minne av henne.

Annons

Var fjärde kvinna har i en kartläggning av Brottsförebyggande rådet (2014) under sin livstid blivit utsatt för ett brott i nära relation. Under år 2017 inkom 12 000 anmälningar om våld i nära relationer och i genomsnitt dödas 13 kvinnor årligen av någon de en gång älskat.

Men dessvärre har inte debatten efter dokumentären kommit att handla om kvinnorna bakom alla dessa siffror. Om alla de tusentals kvinnor som delar historia med Josefin Nilsson. I stället handlar den om tidigare dömde skådespelaren som flitigt anlitats av bland annat Dramaten i Stockholm. Hur ska dokumentärens tittare förhålla sig till honom? Hur ska man bete sig på sociala medier med tanke på att mannens namn florerar fritt? Vad får man skriva? Vad får man inte skriva?!

Under veckan var kulturminister Amanda Lind (Mp) blixtsnabb med att rusa till Dramaten för att ”se till” den anrika teatern aktivt jobbar med jämställdhet. Och när hon under tisdagskvällen deltog i Aktuellt fick hon bland annat frågor om hur hon ställer sig till de hårda kommentarer som riktats mot den tidigare dömde skådespelaren i hennes instagramflödet.

Det är så uppenbart att journalistkåren vill kompensera för alla de misstag som begicks under #metoo-upprorets mest intensiva tid. Men vad såväl politiken som journalistiken fortsätter att göra för misstag är att undvika den mest relevanta frågan av dem alla: hur ska samhället se till att skydda dessa kvinnor?

Jag vill inte se en kulturminister läxa upp Dramaten. Jag vill att en justitieminister ser till att offer för våld i nära relationer får den upprättelse de förtjänar.

Annons
Annons
Annons
Annons