unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: En bra skola måste få kosta

En bra tumregel för ansvariga politiker och förvaltningar är att ingripa vid problem på skolor, och hålla klåfingrigheten borta när det väl går bra.
Lennart Forsman har lyckats vända utvecklingen på Bodaskolan. Nu hotar han med att lämna rektorsjobbet om kommunen inte låter honom bestämma vilka som ska få jobba som studiecoacher på skolan.
Lennart Forsman har lyckats vända utvecklingen på Bodaskolan. Nu hotar han med att lämna rektorsjobbet om kommunen inte låter honom bestämma vilka som ska få jobba som studiecoacher på skolan.
Foto: bt/arkiv
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

I en krönika i höstas (20/9) beskrev jag mina egna erfarenheter av ett Bodaskolan i kaos. För tio år sedan var stök och våld till följd av brist på regler och strukturer snarare regel än undantag. Det var en miniatyr av det samhälle som präglade skolan, där den avspeglade sig på den sociala misär, utanförskap och otrygghet som fanns i utanförskapsområdena runtomkring.

Denna verklighet finns kvar än i dag i de utsatta områdena, och har till och med blivit värre allteftersom. Men på Bodaskolan är verkligheten delvis en annan i dag. Även om utanförskapet fortfarande ligger som en våt filt över skolan har skolledningen tillsammans med personal och elever omvandlat skolan till en lugnare och tryggare plats än vad den tidigare varit.

Men alltsedan kommunfullmäktige i november i år beslutade att permanenta en satsning på studiecoacher har Bodaskolan stått inför ett svårt beslut. Att göra sig av med en handfull, men ack så betydelsefulla, fritidsledare för att ha råd med två centralt inrättade studiecoacher. Något som skolan redan har sedan man gjorde om två elevassistenttjänster till studiecoacher.

Man kan alltså tvingas till att skära ner i tjänster för att kommunen ska tillsätta tjänster som redan finns. Det är byråkrati i dess värsta form.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Politikernas motivering till beslutet är att öka likvärdigheten genom att tillsätta studiecoacher med akademisk utbildning. Det är dock lätt att se det som ett sätt att hålla upp fasaden. Genom att strö över lite studiecoacher här och där ser det ut som om jobbet är gjort. Men i själva verket tar kommunen inte hänsyn till framgångsfaktorerna, och därmed riskerar man att dra undan mattan för det som gjort Bodaskolan till en bättre skola.

Det är något parodiskt för den som minns när samma skola tog del av ett projekt där en betydande del av de obehörigt anställda visade sig ha kopplingar till kriminella miljöer. Från politikernas sida var det tyst fram tills att polisen gick ut med farhågorna under sommaren 2015. Det är alltså nu, när det går bra för skolan och när man uppenbarligen anställt rätt personer, som kommunen väljer att sätta käppar i hjulen.

Det är av dessa skäl som det centrala för ansvariga politiker och förvaltningar måste vara ta se till vad som gör en skola bra. En bra tumregel är att ingripa när det är problem, och när det går bra håller man klåfingrigheten borta.

För vad situationen på Bodaskolan visar är ännu ett exempel på när politiker och förvaltningar kör över de som de egentligen borde lyssna till.

Läs mer

Borås: Stort polispådrag efter skottlossning – misstänkt mordförsök

Borås

Borås: Stort polispådrag efter skottlossning – misstänkt mordförsök

Hundenheter på marken och polishelikopter i luften över Alideberg.

Borås

Olycka: Bil körde i diket – med tre kraftigt berusade vuxna och ett barn

Vid 18 kallades polis och räddningstjänst till Pickesjön där en bil kört i diket.

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.