Annons

Anela Murguz: Delningsekonomi gör Sverige tillgängligt för alla

En av delningsekonomin alla fördelar är att den gör svenska sevärdheter mer tillgängligt för alla.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 14 augusti 2020
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Den mångåriga borgerliga skribenten Maria Eriksson ägnade ett helt år åt delningsekonomin. Dessa erfarenheter mynnade så småningom ut i boken Delad: Min berättelse om tillit, teknik och att hyra ut sin toalett (Volante, 2020). Det som intresserade henne var primärt inte delningsekonomin i sig, utan de sociala aspekterna av det. Skulle delningsekonomin föra samman människor? Få människor att känna sig mindre ensamma? Kanske till och med bygga tillit mellan okända?

”Det finns något för alla vare sig man föredrar storstadspulsen eller lugnet på landet.”

Att dela ut sin soffa, sitt hem eller ja, till och med sin toalett kan verka skrämmande. Det krävs tillit, risktagande och en stor portion mod för att våga släppa in främlingar i sitt hem. Det är inte alla som vågar ta det klivet. Men utan de som vågar hade många svenskar förmodligen haft en tråkigare semester denna märkliga sommar med reserestriktioner och social distansering.

Annons

Under sommaren har intäkterna för uthyrningssidan Airbnb ökat kraftigt. Bara under juni månad tjänade svenska Airbnb-värdar nästan 40 miljoner kronor. Det är en ökning med 40 procent jämfört med året innan. I Västra Götaland har de inhemska bokningarna ökat med 35 procent i år jämfört med juni 2019.

Under sommaren har appen Airbnb ökat sina intäkter kraftigt. Där kan privatpersoner hyra ut sina bostäder.
Under sommaren har appen Airbnb ökat sina intäkter kraftigt. Där kan privatpersoner hyra ut sina bostäder.Foto: /TT

Att hyra en bostad via Airbnb är många gånger både smidigare och billigare än hotell. Till skillnad från hotell som ofta är koncentrerade till städer kan man hitta allt möjligt genom Airbnb. Det finns något för alla vare sig man föredrar storstadspulsen eller lugnet på landet.

Under den pågående pandemin har det blivit tydligt att närheten till natur är något svenskar uppskattar. Det är vandringsleden, gårdsbutikerna och stugorna som östs ner av besökare när allt fler har valt att semestra inom Sverige. Genom uthyrningssidor som Airbnb behöver inte dessa smultronställen längre vara reserverade åt de som haft turen att ärva något. Tack vare smidig teknik, billiga priser och stort utbud kan vem som helst få möjligheten att upptäcka Sverige.

På så sätt har delningsekonomin ännu en fördel. Förutom att föra samman människor och bygga tillit bidrar den också till att öka tillgängligheten för olika samhällsgrupper. Man behöver inte längre ärva sig fram till en njutningsfull sommar i Sverige. Numera kan man också hyra den.

Annons
Annons
Annons
Annons