Annons

Anela Murguz: Balenciaga och Versace i all ära - men ni glömmer väl inte Borås?

I november i år är det dags för nästa stora modekreatör att göra entré i Borås. Då kommer utställningen Gianni Versace Retrospective till Textilmuseet. En spektakulär utställningsform utlovas och givet tidigare utfall, bland annat utställningen ”Balenciaga - Master of Couture” finns det gott om fog för det. Nu måste Borås satsa på sig självt.
Anela MurguzSkicka e-post
Publicerad 15 juli 2019
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Balenciagautställningen i Textilmuseet blev en succé och fokuserade på Cristóbal Balenciagas storhetstid som designer på 1950-1960-talet.
Balenciagautställningen i Textilmuseet blev en succé och fokuserade på Cristóbal Balenciagas storhetstid som designer på 1950-1960-talet.Foto: Foto: Jan Pettersson

Båda utställningarna är en del av satsningen att göra Textilmuseet till Nordens ledande museum inom textil och mode. Givet den textilhistoria som Borås berikas av är det inget annat än rätt satsning i rätt tid. Borås har potential för att bli modeindustrins huvudstad. Här finns redan mängder med företag och varuhus som ligger snäppet före vad gäller hållbarhet, design och digitaliseringen.

Även i kategorin textil och teknik i kombination med varandra ligger Borås i framkant. Just nu håller ett nytt system för spårbarhet inom textilbranschen att utvecklas på Högskolan i Borås. Genom att trycka en unik tagg på plagg hoppas man minska risken för bland annat förfalskningar. Detta kombinerat med brist på såväl insyn som spårbarhet är en stor utmaning för den globala produktionen av textiler och plagg.

Annons

Att en möjlig lösning på detta mycket omfattande problem formuleras i Borås är ett av flera exempel på vad staden borde stoltsera med ännu mer. När Borås med hjälp av de internationella utställningarna lockar till sig så stor publik utifrån är det ett utmärkt tillfälle att också lära dem något om vår resa. De som genom historien byggt upp detta textilnäste, alla kreatörer som fortsätter sätta staden på kartan och inte minst de som tar hjälp av teknikens möjligheter för att revolutionera hela branschen.

När får vi se en utställning om Borås resa från knallebygd till modestad?

Annons
Annons
Annons
Annons