Kornelius Persson: Möjligheterna är oändliga – så även ångesten
Den 14 maj 1931 sköts fyra demonstranter ihjäl av militär i Ådalen. Bakgrunden till demonstrationen och det stora säkerhetspådraget var 30-talets enorma lågkonjunktur, den stora depressionen, också nått det norrländska inlandet. Omfattande arbetslöshet och rädsla för svält fick befolkningen att gå man ur huse för bättre levnadsvillkor. Skotten i Ådalen, som händelsen i efterhand har kommit att kallats, har blivit en viktig symbol för de sociala reformerna som präglade 1900-talet.
Kornelius Persson
studerar statsvetenskap i Lund, växte upp i Nittorp och gick gymnasiet på Bäckäng i Borås. Han var tidigare ordförande för Luf Södra Älvsborg.
Min farfars far Robert Persson kommer från den närliggande orten Bollstabruk, och han var under 30-talet fackligt aktiv. Han skulle egentligen varit med i demonstrationen, men blev i sista stund hindrad av sin fästmö, min farfars mor Hedvig.
Oaktat att demonstrationsmobben också uppförde sig våldsamt mot polisen och militären får man inte glömma bort vad demonstranterna slet för. Både Robert och Hedvig hade det knapert. Med försörjningsansvar för två stora syskonskaror i en tid av ekonomisk kris kan det inte ha varit lätt, och jag är fast övertygad om att de längtade bort till ett bättre och mindre fattigt liv. Demonstranterna slet inte bara för sitt dåvarande uppehälle, utan också för framtida generationers möjligheter att förverkliga sig själva.
Där är vi i stort sett idag. Mycket av det arbetarrörelsen och Robert slogs för på 30-talet är idag verklighet. Trots att dagens ungdomar upplever en värld full av möjligheter, som våra förfäder endast kunde drömma om, har en ny form av oro och ångest uppkommit. Det är många unga som känner sig överväldigade och vilsna i de valmöjligheter som finns idag. Det man ska lära sig av det är inte att människan behöver någon som bestämmer över den, utan lärdomen man ska dra är att unga har ett ansvar att göra det bästa av möjligheterna.
Friheten kom nämligen inte gratis, utan det var personer som min farfars far Robert som slet för den. Den unga generationen är en av de första generationerna som har möjlighet att på riktigt förverkliga sig själva, och den oro många unga känner inför friheten måste få kännas. Det är trots allt bättre att oroa sig för om man vill bli ingenjör eller läkare, än om ens småsyskon skulle kunna äta sig mätta som var verklighet för många människor för bara 100 år sedan.
”Friheten kom nämligen inte gratis, utan det var personer som min farfars far Robert som slet för den.”Kornelius Persson
Det är lätt att nedvärdera sin studietid under tiden den pågår. Det är inte alltid kul att lära sig om olika bergarter eller dativobjekt i det tyska språket, men kunskapen ger en nycklarna till ens eget liv. Det måste man komma ihåg när man, som jag, stundtals studerar riktigt tråkiga saker. Historiskt sett är möjligheten få förunnad!
Skotten i Ådalen visade oss två saker. Det första är att kärva tider skapar desperata människor, men framförallt att människor vill leva fria, och att våra förfäders slit för rättigheter också förpliktigar. Ta vara på friheten och använd den. Den möjligheten fick inte Robert och Hedvig.