Annons

Anela Murguz: Mob wife-trenden – tjejernas gangsterrap?

Det finns skäl att se på mob wife-trenden med viss oro.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 25 mars 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
En som lär haka på mob wife-trenden är trendsättaren Kylie Jenner.
En som lär haka på mob wife-trenden är trendsättaren Kylie Jenner.Foto: Michel Euler

Länge var det inne att vara en ”clean girl”. Genom hudvård, träning, hälsosam kost och neutrala toner på naglar och kläder skulle trendkänsliga kvinnor bejaka det naturliga hos sig själva. Visst skulle man sminka sig – men bara så mycket att det inte ser ut som att man bär smink. En kassako för skandinavisk skönhet och mode som ju är minimalistisk.

Men inte längre. Sedan ett tag tillbaka är det en ny trend som börjar växa på sociala medier. Nu är det mob wife – gangsterfru – som gäller. Tänk er en italienska i New Jersey på 1980-talet. Volymöst, lockigt hår, mycket smink, röda läppar och röda naglar. Den gamla pälsjackan får gärna tas fram och de leopardmönstrade klänningarna vädras.

Annons

Pälsjackan är faktiskt en detalj i sammanhanget som har fått djurrättsvänner att se rött. Exempelvis är influencern Therese Lindgren kritisk till trenden eftersom hon tror att den kommer att öka efterfrågan på äkta vintagepälsar, vilket lär påverka produktionen också.

Men meningarna om det går isär inom modevärlden. Det finns exempelvis de som tycker att farmors gamla pälsjacka lika gärna kan användas när den redan finns, och att det är ett bättre alternativ än nyproducerad fuskpäls gjord på syntetiska material.

Men det finns något mer oroande än pälsjackans vara eller icke vara. Skönhetstrender är sällan bara trender. Det är också sociala markörer som skapar normer och ändrar beteenden.

”Med liknande argument avfärdades röster som tidigt varnade för att gangsterrapen glorifierade kriminell livsstil.”
Anela Murguz

Ta till exempel det här med att vara en clean girl, det vill säga någon som tar hand om sig själv. Det är ingen slump att hudvårdsindustrin gjort rejäla omställningar de senaste åren eller att den senaste Ungdomsbarometern visade att unga personer håller träning och hälsa högt.

Inte heller mob wife-trenden existerar i ett vakuum. Det sker i en tid med växande gängkriminalitet i Sverige, vilket betyder att även antalet kvinnor och flickor i gängen ökar samtidigt som de får en allt mer aktiv roll. Polisens bedömning är att det finns omkring 500 kvinnor i de kriminella nätverken totalt, och att 120 av dem har ledande positioner.

Men myndigheter har också vittnat om att det är en grupp som ofta flyger under radarn. Därutöver har tidigare internationell forskning i ämnet visat att kvinnors roll i kriminella nätverk ofta är av dubbel natur. De utövar våld och är delaktiga i brott samtidigt som de själva utsätts för framför allt kontroll och könsrelaterat våld och sexuella övergrepp.

Nu kanske någon tycker att jag överdriver genom att dra paralleller mellan en global skönhetstrend och ett av de allvarligaste samhällsproblem som Sverige står inför. Med liknande argument avfärdades röster som tidigt varnade för att gangsterrapen glorifierade en kriminell livsstil. Men farhågorna om gangsterrapen visade sig stämma. Det gick inte att skilja på verk och person, fiktion och verklighet.

Det betyder inte att alla unga tjejer som nu målar naglarna i rött och som sätter på sig en pälsjacka – vare sig den är av äkta eller fejkad päls – kommer att dra sig till kriminalitet. Men nog finns det skäl till oro för att en viss livsstil, som när man skrapar lite på ytan inte är särskilt vacker eller fridfull, romantiseras.

Annons
Annons
Annons
Annons