Annons

Anela Murguz: Mitt-S-samverkan har en svår uppgift framför sig

Styret måste klara av att balansera en ansvarsfull budget utan att det påverkar verksamheterna i allt för hög utsträckning. Det är ingen lätt uppgift.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 november 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson under onsdagens budgetdebatt.
Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson under onsdagens budgetdebatt.Foto: Johan Valkonen

Så var den årliga budgetdebatten i kommunfullmäktige i Borås igång. För den som följt Boråspolitiken länge är det mycket som är sig likt; personerna, många av frågorna, ja till och med de nya lokalerna börjar bli bekanta.

Helt nytt för i år är däremot att det är slut med de långa budgetdebatterna som kunde pågå ända in på småtimmarna. På grund av en ny EU-lag som gör gällande att tjänstepersoner ska ha elva timmars dygnsvila kommer debatten avslutas redan klockan 21.00, vilket alltså är tidigt för de mer erfarna kommunfullmäktigeledamöterna.

”Även kommuner måste förhålla sig till det allt tuffare ekonomiska läget.”
Annons

Lokalpolitiken är till skillnad från rikspolitiken mer praktisk än ideologisk, även om det händer att ideologiska skiljelinjer blossar upp också lokalt. I Borås sker det ofta i frågan om privata alternativ i välfärden, en fråga som kristdemokratiska kommunalrådet Niklas Arvidsson och Vänsterpartiets gruppledare Stefan Lindborg gärna ordväxlade om på onsdagen.

Vänsterpartiets Stefan Lindborg bjuder ofta till ideologisk debatt. Så även under onsdagen.
Vänsterpartiets Stefan Lindborg bjuder ofta till ideologisk debatt. Så även under onsdagen.Foto: Johan Valkonen

Mot bakgrund av detta var det därför inte särskilt konstigt att en av de stora frågorna under budgetdebattens första dag var av praktisk art, nämligen hur det underskott som Mitt-S-samverkan flaggat för i sitt budgetförslag kommer att påverka kommunala verksamheter om budgeten går igenom. Något den sett till mandatfördelningen i kommunfullmäktige lär göra.

Totalt handlar det om ett underskott på drygt 50 miljoner kronor, som enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) ska vara möjligt för Borås att bemästra. Men det nöjde sig inte Niklas Arvidsson (KD) med. I stället talade han om politikers kreativa förmåga att fylla ord med nya betydelser, som när besparingar blir till effektiviseringar, och menade att styrets budgetförslag kommer att tvinga utbildningsnämnden till tuffa besparingar.

Kristdemokraternas Niklas Arvidsson bjöd styret på motstånd under budgetdebattens första dag.
Kristdemokraternas Niklas Arvidsson bjöd styret på motstånd under budgetdebattens första dag.Foto: Johan Valkonen

Men som ledarsidan konstaterade redan när Mitt-S-styret presenterade sitt budgetförslag tidigare i höstas är det inte läge för annat än tråkiga, men ansvarsfulla, budgetar. Även kommuner måste förhålla sig till det allt tuffare ekonomiska läget. Däremot behöver man se till att det inte påverkar kommunala kärnverksamheter negativt.

För man kan inte säga annat än att den ekonomiska krisen kommer olägligt sett till de problem som Sverige och Borås står inför. Ska gängvåldet och utanförskapet rullas tillbaka behövs satsningar på skolan, som ju sker lokalt. Sedan en tid tillbaka har kommuner dessutom ett brottsförebyggande uppdrag som lär bli svårare för Borås att klara av oavsett hur gärna Mitt-S-samverkan vill tona ned effekterna av underskottet.

Annons
Annons
Annons
Annons