Annons

Mer som förenar än skiljer om brottsligheten

Söndagens partiledardebatt visade att Centerpartiet har mycket gemensamt med sina forna Allianskollegor när det gäller kriminalpolitiken.
Ledare • Publicerad 11 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Annie Lööf (C) och Ebba Busch (KD) under söndagens partiledardebatt. Skärmavbild SVT.
Annie Lööf (C) och Ebba Busch (KD) under söndagens partiledardebatt. Skärmavbild SVT.Foto: SVT

Duellerna i Agendas partiledardebatter uppmuntrar till konflikt. Det ligger i sakens natur och underlättar för tittaren att uppfatta hur partierna står i olika frågor.

Men ibland kan det motsatta ske, som när Kristdemokraternas Ebba Busch på söndagen fick duellera mot Centerpartiets Annie Lööf. Ämnet var kriminaliteten, det fjärde och sista ämnet för kvällen. Och efter ett par rätt förutsägbara timmar i tv-studion – som även innefattade Jimmie Åkessons (SD) uppenbart inövade skådespeleri där han agerade kränkt över att Per Bolund (MP) kallade hans block blåbrunt – fortsatte debatten i en väntad riktning.

Annons

Och det blev ett ganska ljummet meningsutbyte mellan KD:s och C:s företrädare, för övrigt de enda som har egna partiledarerfarenheter av det tidigare Allianssamarbetet.

Precis som under Allianstiden visar de borgerliga partierna lite olika nyanser i själva sakfrågan, samtidigt som de delar grunduppfattningen att det behövs hårdare tag för att knäcka främst gängkriminaliteten. De lyckades visserligen uppbåda lite tjafs kring varför samtalen om gängkriminaliteten strandade för två år sedan när KD, M och L lämnade förhandlingsbordet. Men båda partierna inser att årets hittills 249 skjutningar med dödlig utgång i 38 fall kräver betydligt mer än enbart förebyggande åtgärder.

Ebba Busch försökte trycka på att Centern säger nej till flera förslag, som visitationszoner, anonyma vittnen, utökad kameraövervakning, avlyssning med mera. Men protesten ekade ganska tomt när Lööf kontrade med att många av förslagen fanns på bordet för två år sedan innan KD lämnade förhandlingarna.

”Samtidigt skulle Centerpartiet kunna fylla en viktig roll som vakthund mot förslag som går för långt vad gäller den personliga integriteten hos oskyldiga.”
Kajsa Kettil

Bilden förstärks även av allt som uppenbart förenar de båda borgerliga partierna; De vill öka polistätheten, underlätta utredningsarbete och skärpa straffen för brott som ofta sker i gängmiljö. De vill vidare att fler kriminella hamnar bakom lås och bom, men även att nyrekryteringen förhindras genom en rad förebyggande åtgärder.

Det visar på en samsyn som bör tas tillvara. Men i stället för att hitta gemensamma lösningar sluter sig det nya fyrpartigänget på högersidan samman ytterligare. Några timmar innan alla åtta partiledarna tog plats i studion presenterade M, KD, SD och L i en gemensam debattartikel på DN Debatt 20 förslag mot brottsligheten. Flera av förslagen är utmärkta, som lönesatsning inom polisen, skärpta straff för gängkriminella, möjlighet att använda meddelanden mellan släktingar i brottsutredningar samt att fler myndigheter ska kunna delta i brottsbekämpningen.

Samtidigt skulle Centerpartiet kunna fylla en viktig roll som vakthund mot förslag som går för långt vad gäller den personliga integriteten hos oskyldiga.

Det är värt att ha i åtanke när en helt annan fyrpartikonstellation nu tar form, en konstellation som om det vore val i dag inte skulle få majoritet, och som omöjliggör samarbete med alla övriga partier.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons