Annons

Mellanöstern når också Borås

Minst 350 döda i Gazakonflikten, men Hamas vägrar vapenvila och fortsätter skjuta.
Ledare • Publicerad 20 juli 2014

Antalet döda i Gazakonflikten var under gårdagen åtminstone 350 enligt flera amerikanska källor med korrespondenter på plats. FN bedömer att 75 procent av dem var civilpersoner.

Samtidigt fortsätter Hamas raketbeskjutning och opinionskriget har nu tagit fart i Europa. Det är värt att notera att flera anti-Israel demonstrationer har urartat till ren och skär antisemitism, vilket man också bevittnat i Sverige där bland annat en prominent Fi-riksdagskandidat marknadsför rena konspirationsteorier via sociala medier. Samt att de kommentarer som översköljde Stefan Löfvens facebook-kommentar av svensk media kallades för en ”kritikerstorm”, istället för den antisemitism som det i själva verket var.

Annons

Den allvarligaste konsekvensen av konflikten är dock inte att vissa i den politiska debatten lämnar förståndet hemma, utan självfallet det stigande dödstalet. Där har både Israel och Hamas ett ansvar. Men som den starkare parten borde Israel inse att man genom denna massiva vedergällning skapar en draksådd i form av ännu fler Hamas-anhängare. Precis som att palestinierna borde inse att Hamas oförblommade judehat inte kommer att leda till fred.

Västeuropa och Sverige riskerar även att importera konflikten i form av hemvändande jihad-krigare från bland annat Syrien. Detta framgick också under gårdagen då en libanesisk man som är skriven i Borås och misstänkt för flera bombdåd dödades när polisen slog till mot hans lägenhet mot hans lägenhet i hamnstaden Tripoli i Libanon.

Mannens två bröder befann sig tidigare i Syrien och han hade bestämt sig för att resa ned när de två dödades i strider mot regimstyrkorna.

Under Almedalsveckan berättade SÄPO-chefen Anders Thornberg att man senaste året har avstyrt två planerade terrorattentat. Så Mellanöstern berör alltså Sverige och även Borås.

Det måste alla ta på allvar och ett första steg är att också att det muslimska civilsamhället inser detta och använde de kanaler de har för att, till exempel, stoppa vågen av svenskar som frivilligt åker till Mellanöstern för att strida – och om de ändå åker, bidra till att tala förnuft med dem när de återvänder till Sverige.

Ledarredaktionen

Rättelse

I en ledartext 21 juli återgav ledarsidan en uppgift i israeliska medier att FN:s flyktingorgan UNRWA hade överlämnat 20 raketer till Hamas som hittats i en övergiven skola i Gaza. FN-organet har kraftfullt protesterat mot ”den eller de grupper” som gömde raketerna där. UNRWA har efter att BT publicerade ledartexten dementerat påståendet att de överlämnat de upphittade raketerna till Hamas. Det borde vi ha rapporterat tidigare.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons